Apartamentele de pe una din scarile blocului I3 de pe strada Stejar au stat „pe uscat” timp de patru zile. Ei ne-au reclamat ca e nedrept sa fie pedepsita toata lumea la un loc, aratând ca în scara vecina sunt datorii mai mari si ca apa nu a fost oprita. „Sa-si achite la timp întretinerea!”, ne-a spus, scurt, administratorul asociatiei. Furnizarea apei a fost reluata doar dupa ce asociatia de proprietari din Tatarasi a platit catre ApaVital o transa de 10 mii de lei.
Nu mai putin de 14 actiuni de recuperare a datoriilor a deschis Asociatia de Proprietari PT 21 din Tatarasi în ultimii doi ani. Din asociatie fac parte patru blocuri, toate pe strada Stejar, unde locuiesc aproximativ 260 de familii. Practic, media ar fi un caz la fiecare scara de bloc – însa unii restantieri au fost chemati si de doua ori în instanta. Listele cu cheltuielile de întretinere contin pe coloana „Restante” chiar si sume de cinci cifre, la care se adauga penalitati pe masura.
Cititi si: Platesc sau nu penalitatile afisate pe listele de întretinere?
Am ajuns la asociatia respectiva dupa ce un locatar ne-a semnalat ca una dintre cele 15 scari de bloc (A, de la blocul I3) a ramas fara apa, furnizarea fiind sistata de catre ApaVital pentru neplata datoriilor. Omul era nemultumit ca, pentru un datornic cu 5000 de lei la întretinere, a fost pedepsita toata scara, în vreme ce alte scari de bloc cu restante „mai grele” au scapat. Într-adevar, pe lista de la scara vecina, B, datoriile totale trec de 25 de mii de lei, iar penalitatile sunt de sapte ori pe-atât.
O parte din locatarii blocului I3 de pe strada Stejar au carat apa de unde au putut timp de patru zile
„Sa-si plateasca întretinerea”, ne-a spus foarte concis administratorul asociatiei. Presedintele e pe picior de plecare, pentru ca nu mai are timp sa se ocupe si de bunul mers al Asociatiei PT 21, iar de treburile celor patru blocuri se ocupa practic doar administratorul. Pâna nu demult, presedinte era un pensionar care se putea ocupa pe îndelete de toate. Cel nou e tânar si trebuie sa mearga si la serviciu, ne-au spus oamenii cu care am stat de vorba.
Prin urmare, problemele au început sa se tina lant. Si procesele în instanta se îndesesc, dat fiind ca, potrivit legii, asociatia trebuie sa intervina punctual când restantele ajung la trei luni. Însa, la cât de mari sunt sumele pe care le-am vazut pe listele afisate, chemarile în judecata sunt si putine, si fara un efect consistent. Potrivit legii (196/2018), actiunile în instanta sunt scutite de taxa de timbru.
Un angajament de plata dupa o alta esalonare care n-a fost respectata
Între timp, furnizarea apei la scara A a fost reluata dupa patru zile. „Asociatia nu a achitat consumul pentru trei facturi lunare, în valoare de 67.492,41 lei, precum si penalitati de întârziere de 1.693,38 lei, aceasta desi asociatia a fost notificata în mai multe rânduri, ultima data pe 29 ianuarie 2024”, ne-au explicat cei de la ApaVital motivul pentru care oamenii nu au avut apa tot weekendul.
Marti, societatea de apa si administratia au încheiat un angajament de plata, în aceeasi zi fiind reinstalat apometrul de scara. Nu este prima esalonare de acest fel a datoriilor, sistarea intervenind dupa nerespectarea unui angajament similar încheiat în noiembrie. În decembrie erau deja lipite pe usile blocurilor preavize, însa ApaVital a recurs la metoda opririi apei abia saptamâna trecuta.
Cititi si: Tot mai multe asociatii de locatari din Iasi, amendate: au pus la avizier numele datornicilor
Sistarea s-a facut în conditiile Legii 241/2006, ne-au raspuns prompt cei de la ApaVital la solicitarea noastra. Dar legea mentionata e înca si mai drastica: „Operatorii au dreptul sa sisteze furnizarea/ prestarea serviciului acelor utilizatori care nu îsi achita contravaloarea serviciilor furnizate/ prestate în cel mult 30 de zile calendaristice de la data expirarii termenului de plata a facturilor, prin debransarea de la retelele publice de distributie a apei ori de la retelele publice de canalizare, si sa solicite recuperarea debitelor în instanta”.
Cum reluarea furnizarii apei se poate face doar în conditiile achitarii debitelor si penalitatilor, asociatia a mai platit 10.651 de lei. Pe de alta parte, ApaVital a deschis la rândul sau o actiune în instanta pentru recuperarea sumei de 9.538,72 de lei.
↧