![„Poate duce la moarte subită în anumite situaţii”. Interzicerea energizantelor la copii: medicii ieşeni sprijină iniţiativa „Poate duce la moarte subită în anumite situaţii”. Interzicerea energizantelor la copii: medicii ieşeni sprijină iniţiativa]()
Presedintele României are pe masa, zilele acestea, o lege pe care personalul din domeniul sanitar o considera a fi esentiala pentru sanatatea tinerilor: interzicerea, prin lege, a consumului de energizante de catre minori. Proiectul de lege a fost adoptat deja pe 20 februarie de Camera Deputatilor, for decizional, si a plecat catre presedinte pentru promulgare.
Operatorii economici nu au dreptul sa comercializeze sau sa ofere cu titlu gratuit, nici prin automate, bauturi energizante catre minori. Risca o amenda de 30.000 de lei, ia daca fapta este repetata poate fi dispusa masura suspendarii activitatii pe o perioada cuprinsa între 10 si 30 de zile.
„Ziarul de Iasi” a mai scris despre riscurile consumului de bauturi energizante si anul trecut, pornind de la un caz grav. Un tânar de 17 ani a murit în iulie, anul trecut, în timp ce se afla la o scoala de vara organizata de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC). Acesta era venit cu un grup de colegi, dormea în campus si participa la cursuri.
Nicotina + energizante, o combinatie cu potential letal
În timpul noptii, Yannis le-a spus colegilor ca nu mai poate respira, moment în care s-a prabusit la pamânt si nu a mai respirat. Unul dintre studentii UAIC, de la Facultatea de Geografie si Geologie, a început manevre de prim-ajutor, fiindca nu mai avea puls. Manevrele au fost continuate timp de o ora de echipajul de Terapie Intensiva de la SMURD, dar tânarul nu a mai putut fi salvat.
Conform rezultatelor autopsiei realizate de IML si a marturiei colegilor, baiatul nu a mâncat în ultimele zile de viata, în tabara, spunând ca nu are nevoie, si a consumat des energizante, fiind si un fumator cunoscut. De altfel, în seara dinaintea mortii sale, acesta a consumat patru bauturi energizante, din marturiile colegilor sai, si a fumat doua pachete de tigari. O combinatie foarte periculoasa, avertizeaza specialistii, care este posibil sa fi fost motivul pentru care inima tânarului de 17 ani s-a oprit.
„Din informatiile aparute pâna acum înteleg ca tânarul a consumat mai multe bauturi energizante si ar fi fumat si doua pachete de tigari peste noapte. Mai multe studii efectuate ne arata ca nicotina plus energizantele în doze mari nu sunt o combinatie buna. Ambele tahicardizeaza, mai exact cresc frecventa cardiaca. Aduc un risc major de tulburari de ritm cardiac si pot duce la stop cardiovascular prin tulburare paroxistica de ritm. Da, este plauzibil sa luam în considerare faptul ca aceasta combinatie ar fi putut declansa stopul cardiac”, a declarat la momentul respectiv dr. Ionut Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iasi, specialist în medicina bazata pe dovezi, pentru „Ziarul de Iasi”.
Pentru a întelege direct efectele asupra inimii am discutat cu prof.dr. Ovidiu Mitu, medic primar cardiolog, care lucreaza la Spitalul de Recuperare. Acesta a spus ca proiectul prin care le va fi interzis minorilor sa achizitioneze bauturi energizante este unul foarte de apreciat, fiindca energizantele sunt extrem de periculoase din mai multe puncte de vedere.
Cardiolog iesean: „Consumul excesiv combinat cu efortul fizic pot duce la morti subite”
„Bauturile energizante, consumate în cantitate mare, aduc stimularea sistemului nervos empatic – este o modificare importanta în organism. Creste frecventa cardiaca, apar tulburarile de ritm cardiac la persoanele care fac excese, iar la cei care fac si efort sustinut, merg la competitii, chiar daca sunt tineri, si asociaza în cantitati mari astfel de bauturi, poate duce chiar si la moartea subita”, a explicat prof.dr. Ovidiu Mitu.
Exista si problema cresterii în greutate: aceste bauturi au foarte multe calorii, iar consumarea lor în cantitati mari de catre adolescenti duce în multe cazuri la obezitate. Mai mult, medicul atrage atentia asupra faptului ca excesul de bauturi energizante este foarte periculos fiindca acestea contine mai multi substanta oxidante si cu efect negativ asupra organismului.
„Cred ca masura aceasta este binevenit si foarte utila: în primul rând, se previne si un anumit timp de comportament care poate genera din acest consum exagerat, adolescentii au tot felul de manifestari, devin mai nervosi, cu tulburari de activitate si chiar probleme la nivel neurologic. Spre exemplu, ele sunt contraindicate complet în cazul persoanelor cu tulburari psihice. Iar fructoza din ele poate stimula pe pancreas tulburari endocrine care pot duce la aparitia frecventa a diabetului zaharat la tineri. Cred ca o explicatie la cresterea obezitatii la nivelul adolescentilor este si acest consum de energizante”, a mai completat dr. Ovidiu Mitu.
Nici adultii nu sunt scutiti de efecte secundare
Acesta a mai explicat ca un consum periodic, ocazional, nu dauneaza organismului, dar consumul zilnic este cu siguranta daunator. Energizantele sunt, în opinia medicului, mult mai periculoase decât bauturile carbogazoase obisnuite. Si nu doar tinerii sunt vizati de acest pericol: si adultii care le consuma pot cadea în aceeasi capcana.
Desi cred ca beau o astfel de bautura pentru a le creste nivelul de activitate intelectuala sau fizica, spune medicul, ca ar fi mai energici, efectele sunt de fapt inverse: devin mai agitati, nu se odihnesc corespunzator, sunt mai anxiosi si apar tulburarile cardiovasculare.