În aceasta saptamâna suntem la începutul unei perioade care are o definitie si o însemnatate aparte în viata crestinilor ortodocsi practicanti. Zilele de miercuri si vineri, care de obicei sunt zile de post, sunt însemnate cu “harti” atunci când sunt exceptate de la interdictii alimentare. Dar ce înseamna “harti” si de unde vine acest cuvânt? Se pare ca soarta catelului unui sfânt ortodox a jucat un rol important. Iata ce spune site-ul doxologia.ro.
“În Biserica Ortodoxa, Triodul este cunoscut atât ca o carte de cult, cât si ca o perioada liturgica a anului bisericesc structurata în trei saptamâni premergatoare Postului Mare si sapte saptamâni de post.
Daca urmarim în calendarul ortodox prima dintre cele trei saptamâni pregatitoare dinaintea Postului Mare, observam ca zilele de miercuri si vineri sunt însemnate cu harti, adica în aceste zile nu se mai tine post, ci este dezlegare la orice fel de mâncare.
Tipicul cel Mare al Sfântului Sava arata motivul dezlegarii din aceasta saptamâna:
„Trebuie sa se stie ca, în aceasta saptamâna postesc blestematii armeni urâtul lor post, iar noi, monahii, în fiecare zi, chiar si miercuri si vineri mâncam brânza si oua în ceasul al noualea, iar mirenii manânca carne, rasturnând astfel dogma acelui fel de eres al acelora”.
Mai concret, „urâtul post” despre care vorbeste Sfântul Sava este, de fapt, un post de doliu care dura o saptamâna, instituit de catre episcopul Serghie Armeanul (sec VI) în cinstea câinelui sau pierdut – Artivurion (de aici si termenul „harti”). Acest post a fost condamnat, de-a lungul veacurilor, de mai multi Parinti ai Bisericii, printre care se numara Sfântul Ierarh Ioan Postitorul, Patriarhul Constantinopolului si Sfântul Cuvios Teodor Studitul. Întelegem ca intentia pentru care nu postim în aceasta perioada este una apologetica sau polemica.
Mai multe pe doxologia.ro.
↧