Volumul Regionalizarea. Catre un model de buna guvernanta a României, coordonat de Alexandru L. Cohal, Dorin Dobrincu si George Turcanasu (Polirom, 2023), va fi lansat oficial la Târgu Mures si Cluj-Napoca.
• Joi, 29 februarie, ora 18.00
Sectia de Istorie, Sala Multimedia, Cladirea Muzeului Judetean Mures din Cetate (et. 1), Str. Avram Iancu 2, Târgu Mures (Intrarea de pe Bulevardul Cetatii)
Participa:
Alexandru Cistelecan, Cornel Sigmirean, Elek Szokoly, Mihai Chiper, Alexandru Cohal, Dorin Dobrincu, George Turcanasu
Detalii eveniment: https://www.facebook.com/events/948875033616642
• Vineri, 1 martie, ora 18.00
Book Corner Librarium (Bulevardul Eroilor 15, Cluj-Napoca)
Participa: Vasile Hotea-Fernezan, Barbu Mateescu, Radu Mârza, Ciprian Mihali, Ovidiu Pecican, Levente Salat, Mihai Chiper, Alexandru Cohal, Dorin Dobrincu, George Turcanasu
Detalii eveniment: https://www.facebook.com/events/2421070534950322
Despre carte
„Dezbaterile din ultimele decenii asupra întelesului regionalizarii au condus la un sentiment de neliniste în rândul cetatenilor, în majoritatea lor captivi modelului de gestiune centralizata a teritoriului, ca si cum aparitia si (re)teritorializarea regiunilor istorice ar netezi calea unei centrifuge ce ar culmina cu un esec al natiunii. Regionalizarea n-ar trebui sa poarte o asemenea încarcatura negativa, caci aparitia nivelului administrativ regional ar introduce doua dimensiuni noi ale guvernantei teritoriale – una ce tine de echitate si o alta de etica teritoriala. Din perspectiva echitatii, regionalizarea va crea suportul necesar evolutiei într-o structura supranationala, precum UE, catre o Europa a regiunilor. Din unghiul eticii societale, regionalizarea va permite o mai buna guvernanta a României, bazata pe principiul subsidiaritatii si al unei responsabilizari sporite a actului de guvernare.
Cartea de fata este despre Moldova (regiunea), despre România si despre români, asa cum cei ce au scris în ea i-au putut vedea. Cercetatori din domenii stiintifice diferite au raspuns, fiecare din unghiul sau, la mai multe întrebari: de ce suntem organizati într-un fel, si nu în altul? Corespunde împartirea administrativ-teritoriala a tarii, asa cum o vedem astazi, nevoilor de ieri si de azi ale Moldovei, ale României si ale locuitorilor ei? Dar care sunt aceste nevoi? Si cum functioneaza, în fond, statul?” (Coordonatorii)
Alexandru L. COHAL, lingvist, cercetator la Institutul de Filologie Româna „A. Philippide”, Academia Româna – Filiala Iasi. A urmat studii de filologie la Iasi si de sociologie la Roma si la Pavia. Domeniile de interes: socioantropologia migratiei si sociolingvistica migratiei. Este vicepresedinte al Miscarii pentru Dezvoltarea Moldovei.
Dorin DOBRINCU, istoric, cercetator la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iasi, Academia Româna – Filiala Iasi. Domeniile principale de interes: istoria politica, sociala si religioasa a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane, istoria regionala. Este membru fondator si presedinte al Miscarii pentru Dezvoltarea Moldovei.
George TURCANASU, lector doctor la Departamentul de Geografie al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, fost cercetator la ENS‑LSH Lyon. Este specializat în geografia teritoriilor, cartografie si modele cantitative utilizate în geografie. Este membru fondator al Miscarii pentru Dezvoltarea Moldovei.
↧