![Premierul Ciolacu se laudă că a reuşit să evite recesiunea cu ajutorul investiţiilor în infrastructură Premierul Ciolacu se laudă că a reuşit să evite recesiunea cu ajutorul investiţiilor în infrastructură]()
Premierul Marcel Ciolacu s-a laudat la un eveniment AmCham CEO Business Forum ca România a reusit sa evite intrarea în recesiune prin intermediul investitiilor straine. El a mai spus ca anul acesta România va avea cea de-a doua crestere economica din Europa.
”Automat, importam o inflatie pe care nu ne-o dorim, chiar daca inflatia a început sa se stabilizeze în Europa si am vazut ca sunt în acest moment în deficite excesive aproape 12 state din Uniunea Europeana din cele 27. Pentru prima oara, România a evitat prin investitii majore în infrastructura, sa nu intre într-o recesiune economica anul trecut si, dupa cum ne arata cifrele si de la finante, dar si de la Banca Mondiala si de la Comisie, România anul acesta va avea cea de-a doua crestere economica din Europa, deci automat nu va intra sub nicio forma în recesiune”, a spus premierul în cadrul evenimentului.
Premierul Ciolacu vorbeste despre programe de 271 de miliarde
El a mai aratat ca nu stiu daca pe primul trimestru vor avea o crestere economica bazata, ca si anul trecut, pe investitii, dar este posibil sa fie deja un mixt între investitii si consum, tinând cont de faptul ca pensiile s-au marit cu 13,8- iar persoanele vârstnice - 80- din sumele pe care le primesc le întorc în consum imediat si automat acesti bani se multiplica”.
Seful Executivului a mai spus ca cea mai buna veste este ca la Ministerul Transporturilor, unde ”avem pe programe multianuale aproximativ 271 de miliarde”.
Toate contractele sunt semnate contractele si sunt în derulare. Din PNRR, din cele 24 de miliarde pâna acum contractate, ba nu, nu din PNRR, din exercitiu financiar actual, din cele 46 de miliarde de euro, 24 de miliarde de euro sunt contractate. 10 miliarde de euro sunt numai la Ministerul Transporturilor. Stim cu totii ca marea infrastructura se multiplica cel mai repede în economie”. a subliniat Ciolacu.
Premierul a mai afirmat ca avem aceasta mare discrepanta, avem cei mai buni IT-isti din Europa, companiile americane au cei mai multi angajati din Europa, în România si avem un sistem de digitalizare a sistemului public undeva în trecut.
Ciolacu, despre ce produc IT-istii si digitalizarea administratiei
”Este, de fapt, cea mai mare provocare. Este o discrepanta atât de mare: ceea ce produce România, ceea ce produc IT-istii din România si ceea ce se întâmpla în sistemul public. Si indiferent de câte probleme si ce presiune va fi - si asupra mea si a domnului ministru - vom duce la capat, pentru prima oara dupa 30 si de ani, digitalizarea ANAF. Este inuman pentru un guvern sa i se ceara sa ia decizii în timp real si sa nu aiba niciodata, sa nu aiba niciun soft care sa analizeze date în ceea ce priveste riscul fiscal. La fel cum am dublat sumele la Casa de Sanatate, de la aproape 5-6 miliarde de euro, am ajuns la aproape 12 miliarde de euro cheltuieli prin Casa de Sanatate, aproximativ 1.000.000.000 euro lunar. Si în continuare, cu totii vedem la televizor stirile, când intri în spital, ca nu sunt bani de medicamente”, a spus Ciolacu.
Prim-ministrul a precizat ca asta se întâmpla pentru ca înca România nu are o digitalizare a Casei Nationale de Sanatate si ca ”ministrul sanatatii nu poate lua o decizie în cunostinta de cauza, unde se scurg banii publici si de ce se întâmpla acest lucru”. ”Înca nu avem în programele nationale tinte foarte clare: de ce cheltuim acesti bani si de ce investim? E foarte greu si cred ca numai datorita implicarii dumneavoastra, investitiilor dumneavoastra si a românilor, care sunt foarte inventivi, foarte aplicati si foarte destoinici - as putea spune - România a rezistat sa aiba 10 prim-ministri în 10 ani, sa aiba vreo 20 de ministri ai transporturilor în 10 ani, sa aiba vreo 12 ministri ai sanatatii în 10 ani. Nu se poate. Trecem la o etapa consolidata. Nu se poate crea un parteneriat solid între mediul de afaceri si Guvernul României, daca, de aceasta data, nu vom avea o stabilitate politica si guvernamentala”, a aratat premierul.
Ce spune premierul Ciolacu despre Europa
Seful Executivului a mau declarat ca exista o stabilitate în administratia locala predictibila din 4 în 4 ani, dar nu mai putem continua asa.
”În România, cu ce provocari regionale, de securitate, în domeniul energiei, în economie, la ce provocari sunt în Europa, cu aceste transformari si modificari de fond, legislative si de viziune, nu poate aborda noul exercitiu financiar decât cu o stabilitate politica importanta în interior. Este evident ca dupa data de 9 iunie, dupa alegerile europarlamentare, Europa, noua Comisie, Parlamentul European, Consiliu European vor avea o noua viziune. Europa nu poate continua asa si cu masurile luate la un moment dat corecte pentru vremurile acelea. România, în continuare, Europa, daca va merge cu ce a decis acum 5 ani la începutul exercitiului, dupa alegerile europarlamentare, va transforma Europa într-un muzeu. Undeva trebuie gasit echilibrul”, a aratat el.