O minciuna despre cerealele din Ucraina demontata de autoritatile românesti. Din totalul de peste 3,439 milioane de tone care au intrat în România în ultimii doi ani, doar la patru probe au fost identificate probleme, potrivit unor documente obtinute de PRESShub.
Una dintre principalele acuzatii ale fermierilor români cu privire la cerealele care au intrat în România din Ucraina este cea conform careia acestea nu ar îndeplini standardele UE privind folosirea pesticidelor si siguranta alimentara.
“Ei au preturi mult mai mici”
„Binenteles, ei au preturi mult mai mici, pentru ca nu au nicio impunere, pe când noi respectam niste norme europene, folosim produse cu toxicitate mica. Ei folosesc grupa I, noi folosim grupa a IV-a, ca idee…”, declara, de exemplu, un fermier din Iasi, în ianuarie.
„Traderii care sunt cumparatorii de cereale si din România si de peste tot vor cumpara cerealele din Ucraina datorita faptului ca au un pret mai mic.
Pretul mai mic se datoreaza faptului ca acolo nu a fost niciun barem la pesticide”, afirma un alt fermier din România, Dimitrie Musca.
În timpul protestelor fermierilor, acestia a sustinut ca importurile de cereale aduse din Ucraina ar trebui interzise din cauza nivelului de toxicitate din pesticidele folosite.
Fermierii sustineau ca grâul adus din Ucraina are un pret mult mai mic fata de cel din România, dar si o calitate foarte proasta. În plus, ei mai ziceau ca ucrainenii folosesc pesticide foarte toxice, interzise chiar în Uniunea Europeana.
Datele obtinute de PRESShub de la Directia Regionala Vamala Iasi si de la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor contrazic aceste speculatii.
Astfel, potrivit documentelor oficiale, pe teritoriul României au intrat, în 2022 si 2023, peste 3,4 milioane de tone de cereale din Ucraina.
„Cantitatile de cereale din Ucraina, care au intrat în tara în anul 2022 si 2023 prin Birourile Vamale de Frontiera din aria de competenta a Directiei Regionale Vamale Iasi si care au avut ca destinatie birourile vamale din România: 3.439.660,15 tone”, arata Directia Regionala Vamala Iasi, la solicitarea PRESShub.
În acelasi timp, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVA) a transmis PRESShub ca în cei doi ani de la invazia extinsa ruseasca în Ucraina, deci 2022 si 2023, a controlat aproape 90.000 de transporturi de cereale care au intrat sau tranzitat românia.
Posturile de control de frontiera
„La nivelul posturilor de control de frontiera nu au fost identificate depasiri ale limitelor maxime admise de substante chimice pentru cerealele importate în România”, arata ANSVA.
Mai mult, autoritatea mentoneaza ca în România în anul 2023, la nivelul depozitelor de seminte de consum, au fost prelevate un numar de 337 de probe de cereale si de seminte din Ucraina pentru efectuarea testelor care sa arate daca produsele corespund sau nu cu normele europene.
În urma testelor, au fost identificate neconformitati la 4 dintre aceste probe, însa doar într-o situatie a fost vorba de un nivel de pesticide care depaseste limitele admise.
„Neconformitatile înregistrate au fost reprezentate de:
– nivelul maxim admis de reziduuri de pesticide pentru o proba de seminte de floarea soarelui;
– nerespectarea prevederilor legislatiei europene privind transabilitatea specifica pentru soia modificata genetic autorizata în cazul a 3 probe”, se arata în raspunsul ANSVSA pentru PRESShub.
SURSA: presshub.ro
↧