Pompierii si preotii din Iasi s-au “unit” pentru a preveni incendiile din biserici. De ieri a început Saptamâna Protectiei Civile, care se va desfasura în parteneriat cu Mitropolia Iasi, Fundatia Crucea Rosie si Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iasi.
Cele doua instituti, pompierii si Biserica, sunt constiente de faptul ca majoritatea lacasurilor de cult au o problema majora: usile se deschis în interior, ceea ce face ca, în caz de incendiu, onoriasii sa fie blocati în timp ce se îmbulzesc spre iesire. Cum bisericile în marea lor majoritate sunt în patrimoniul national, acestea nu pot fi modificate. Asa ca pompierii au venit cu ideea de a face preventie cu enoriasii când acestia vin la slujba.
„Am facut acest demers si anul trecut, în saptamâna protectiei civile, îl facem si în acest an. Vorbim despre aproximativ 70 de parohii unde, atât înainte de eficierea slujbei cât si dupa, preotii si pompierii vor sta de vorba cu oamenii despre protectia civila, adica incendii, adapostirea în caz de calamitati sau razboi”, a spus colonelul Ionut Gradinaru, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Iasi.
Reprezentantii Mitropoliei Iasi au precizat ca fac preventie în biserici si în restul anului. „De exemplu, am facut preventie în 14 lacasuri de cult în afara celor 70. Cei care vin la slujba sunt foarte receptivi la asftel de mesaje”, a spus si parintele Marius Burghelea, responsabil pe linie de preventie si protectia muncii din cadrul Mitropoliei Iasi.
„În aceasta saptamâna si pâna pe 4 martie în Iasi vor fi realizate mai multe actiuni de constientizare: Zile portilor deschise organizate de catre ISU Iasi, actiuni de învatare a primului ajutor în cazuri de urgenta oferit de Crucea Rosie la unitati de învatamânt, exercitiul de alarmare denumit „Miercurea sirenelor” pe 28 februarie, cât si o campanie de donare sânge în rândurile politistilor, jandarmilor si militarilor.
↧