Politicianul rus de opozitie Aleksei Navalnîi era aproape de a fi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri, la momentul mortii sale, a declarat luni Maria Pevcih (FOTO JOS), o aliata de-ale lui Navalnîi, repetând acuzatia ca presedintele Vladimir Putin a ordonat asasinarea lui, relateaza Reuters.
Într-o declaratie postata pe Youtube, Pevcih a spus ca discutiile despre un schimb între Navalnîi si doi cetateni americani neprecizati pentru Vadim Krasikov, un asasin în slujba FSB în închisoare în Germania, erau în stadii finale la momentul mortii lui.
A murit într-o colonie penala
Navalnîi, 47 de ani, a murit într-o colonie penala din regiunea arctica pe 16 februarie. Kremlinul a negat ca Rusia ar avea vreo implicare în moartea sa. Certificatul de deces al lui Navalnîi mentioneaza ca opozantul a murit de cauze naturale, potrivit sustinatorilor sai.
Maria Pevcih nu a numit cei doi cetateni americani care ar fi urmat sa fie schimbati cu Navalnîi, dar SUA au precizat în trecut ca încearca sa obtina eliberarea lui Evan Gershkovich, jurnalist la Wall Street Journal, si a lui Paul Whelan, fost puscas marin, noteaza Reuters.
"Aleksei Navalnîi ar fi putut sta în acest scaun chiar acum, chiar astazi. Nu este o figura de stil, ar fi putut si ar fi trebuit sa se întâmple", a spus Pevcih. "Navalnîi ar fi trebuit sa iasa în urmatoarele câteva zile pentru ca am obtinut o decizie privind eliberarea sa într-un schimb. La începutul lui februarie, i s-a propus lui Putin sa permita un schimb între ucigas, ofiterul FSB Vadim Krasikov, care executa o pedeapsa cu închisoarea la Berlin, si doi cetateni americani si Aleksei Navalnîi", a adaugat ea.
Ce a mai declarat Maria Pevcih
Ea a mai spus ca are confirmarea ca negocierile pentru schimb erau în stadiile finale în seara zilei de 15 februarie. Navalnîi, a spus ea, a fost ucis cu o zi mai târziu pentru ca Putin nu a putut tolera gândul ca ar putea fi liber. Maria Pevcih a mai spus ca aliatii lui Navalnîi fac eforturi de la începutul razboiului din Ucraina sa-l scoata din Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri care sa implice "spioni rusi pentru detinuti politici".
Ea a adaugat ca a facut eforturi disperate si a încercat sa gaseasca intermediari, abordându-l chiar pe raposatul diplomat Henry Kissinger, dar a spus ca guvernele occidentale nu au reusit sa dea dovada de vointa politica necesara. "Oficiali, americani si germani, au dat din cap în semn de întelegere. Au spus cât de important era ca Navalnîi si detinutii politici sa fie ajutati, ne-au strâns mâinile, au facut promisiuni si nu au facut nimic", a mai spus ea.
Un purtator de cuvânt al guvernului german a declarat luni, în cadrul unei conferinte de presa, ca executivul german are cunostinta de relatarile privind un schimb de prizonieri planificat în urma caruia sa fie eliberat Aleksei Navalnîi, dar a precizat ca nu poate comenta aceste informatii în prezent.
SURSA: Agerpres
↧