Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) anunta potentialii beneficiari ca Programul NOUA CASA 2024 a devenit operational, dupa ce plafonul de garantare aprobat de catre Ministerul de Finante în valoare de 1 miliard de lei a fost alocat celor 16 finantatori înscrisi în program.
”Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii anunta potentialii beneficiari ca Programul NOUA CASA 2024 a devenit operational dupa ce plafonul de garantare aprobat de catre Ministerul de Finante în valoare de 1 miliard de lei a fost alocat celor 16 finantatori înscrisi în program”, anunta Fondul. Astfel, românii care doresc sa-si achizitioneze o locuinta, pot apela la una dintre bancile partenere - Alpha Bank, BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Româneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Techventures Bank – pentru întocmirea dosarului de credit si înaintarea acestuia catre FNGCIMM, în vederea obtinerii garantiei de stat. Potrivit Fondului, ”Programul NOUA CASA ramâne un produs de creditare avantajos, atât prin avansul minim solicitat, cât si prin comisioanele de administrare reduse anul acesta cu 50- (de la 0,30- pe an la 0,15- pe an, calculat la soldul garantiei). O alta modificare adusa programului, în editia 2024, este reducerea cu 30- a onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumparare si a oricaror altor acte care se încheie, cu anumite exceptii prevazute în mod expres în legislatia incidenta”.
Informatii se gasesc pe www.fngcimm.ro
Informatii complete privind conditiile de eligibilitate, documentele solicitate si modul de accesare a programului Noua Casa sunt publicate pe site-ul www.fngcimm.ro, iar pentru accesarea facila a programului, beneficiarii pot consulta Ghidul Noua Casa 2024. De la lansarea Programului PRIMA CASA, în anul 2009, pâna la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garantii si promisiuni de garantare în valoare totala de 31,57 miliarde lei, ce au sustinut credite în valoare de 63,8 mld lei. Rata de default efectiva a garantiilor este de 0,316-, acesta situându-se cu mult sub rata de neperformanta a creditelor aferente debitorilor persoane fizice pe întregul sistem bancar.
Ce reprezinta FNGCIMM
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii -FNGCIMM SA-IFN- este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, înfiintata în scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumenteaza programe guvernamentale destinate relansarii economice, dezvoltarii mediului de afaceri, precum si crearii si sustinerii de locuri de munca, functionând ca o societate comerciala pe actiuni, cu actionar unic statul român, sub supravegherea prudentiala a Bancii Nationale a României. FNGCIMM SA - IFN colaboreaza cu 27 institutii financiare în baza unor conventii de lucru. Garantia FNGCIMM SA - IFN este cea mai lichida garantie, platibila în maxim 90 zile de la solicitarea de plata a finantatorului, însotita de documentatia completa, fata de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.
↧