Mark Rutte vrea sa fie urmatorul secretar general al NATO si are multe sanse sa reuseasca. Este singurul candidat oficial si neoficial care îsi muta optiunile pe coridoarele sediului organizatiei, vorbeste deja în public ce va trebui sa faca, daca va fi ales în cele din urma si, mai cu seama, are sprijinul a doua treimi din membrii Aliantei, printre care Statele Unite, Marea Britanie si Germania, potrivit Rador Radio România.
Actualul sef al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, va parasi mandatul în septembrie, dupa trei prelungiri si un mandat mai lung decât al oricaruia dintre predecesorii sai. NATO intentioneaza sa îi oficializeze înlocuirea la Summitul de la Washington din iulie, care marcheaza cea de-a 70-a aniversare a celei mai puternice si mai lungi aliante militare din istorie, dar toata lumea vrea ca aceasta sa fie o simpla formalitate si o sarbatoare si ca decizia sa fie luata în aceasta primavara. Previzibil la oricare dintre întâlnirile organizate de ministrii de Externe sau ai Apararii în perioada aprilie-mai. Si, daca nu se întâmpla nimic ciudat, prim-ministrul olandez (în exercitiu) va fi cel ales.
Rutte vrea postul si a spus-o cu voce tare. Atât de mult încât a trebuit sa-si ceara scuze la scurt timp pentru ca a iesit astfel în fata. În organizatie lucrurile se fac altfel, cu discretie mai mare, cu consultatii, contacte private, tatonari. Multe alte nume s-au auzit în acesti ani, de la fostul secretar britanic al Apararii, Ben Wallace, care si-a parasit functia dupa ce a vazut ca nu are o cariera, pâna la vicepremierul canadian. Trecând prin câtiva lideri baltici, printre care si premierul estonian, Kaja Kallas, acum urmarit de Moscova. Sau prim-ministrul danez. Ca sa nu mai vorbim de presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Dar Rutte este singurul real, potrivit surselor aliate. Presedintele României Klaus Iohannis si-a aratat interesul, iar tara spune ca si statele din Est trebuie luate în considerare odata pentru totdeauna, dar diplomatia aliata nu considera ca ele fac campanie cu adevarat. Înainte de a exista îndoieli, marile capitale, cele mai puternice guverne, au vrut sa clarifice care este optiunea lor si ca Iohannis nu are nicio sansa. El stie, dar în lumea complicata a relatiilor internationale si a posturilor de distribuit, nu strica niciodata ca numele tau sa fie auzit sau ca cineva sa-ti datoreze o favoare. Nu are optiuni în aceasta cariera, dar poate are în altele.
Mai mult, pe g4media
↧