Obligatiile asumate de România în momentul aderarii la Uniunea Europeana încep sa se simta în buzunare. Primaria Miroslava a fost amendata de Garda de Mediu pentru ca nu si-a îndeplinit obligatia ca cel putin jumatate din deseuri sa fie colectate selectiv. Amenda a fost anulata în instanta, dar pe o problema procedurala. Cea de fond a ramas.
Vizita efectuata în iunie 2022 de inspectorii de mediu în Miroslava s-a soldat pentru primaria comunei cu doua amenzi, în valoare totala de 65.000 lei. O prima amenda, de 50.000 lei, a fost aplicata pentru depozitarea necontrolata a deseurilor, având ca urmare degradarea mediului natural. A doua, de 15.000 lei, pentru faptul ca primaria nu atinsese înca un nivel de pregatire pentru reutilizare si reciclare a hârtiei, metalului, plasticului si sticlei de minim 50- din masa totala a deseurilor menajere colectate. Acest prag trebuie sa ajunga la 55- anul urmator, la 60- pâna în 2030 si la minim 65- în 2035.
Procesul-verbal a fost contestat de primaria Miroslava în fata Judecatoriei iesene. Primaria comunei a reclamat faptul ca inspectorii nu mentionasera clar unde anume gasisera deseuri depozitate necorespunzator. De asemenea, reprezentantii primariei au invocat faptul ca inspectorii încalcasera propriile norme tehnice privind desfasurarea controalelor în domeniul protectiei mediului. Un ordin din 2009 al Ministerului Mediului prevede ca inspectia de mediu trebuie anuntata printr-o notificare trimisa cu cel putin 48 de ore înainte de efectuarea sa. Or, primaria primise notificarea pe mail, pe 20 iunie 2022, la ora 15.22. Controlul avusese loc pe 22 iunie, la ora 9.00, dupa doar 41 de ore si 38 de minute.
În analiza cazului, judecatorii au luat în calcul prevederile Codului de Procedura Civila cu privire la curgerea termenelor procedurale. Concret, termenul de 48 de ore trebuia calculat cu începere de la ora 0.00 a zilei imediat urmatoare trimiterii mail-ului cu notificarea, adica de la ora 0.00 a zilei de 21 iunie. Cele 48 de ore se împlineau deci abia pe 23 iunie, ora 0.00. Inspectorii de mediu facusera controlul cu 15 ore mai devreme decât aveau dreptul, conform propriilor norme. Motivul a fost considerat suficient de magistrati, care nu au mai analizat si restul argumentatiei primariei. Procesul-verbal de amenda a fost anulat, iar primaria comunei a fost exonerata de plata celor 65.000 lei.
↧