Nici bine n-a început anul si deja a fost semnalata întoarcerea lui Mos Martin în padurile Iasului. De fapt, în Padurea Bârnova-Dobrovat, acolo unde au fost gasite urmele ursului si în anii trecuti. Dar în 2022 si 2023 ursul si-a facut aparitia la sfârsitul primaverii sau vara, apoi a disparut. Acum, s-a întors iarna - când ar fi trebuit sa hiberneze, dar anul acesta a fost destul de zgârcit cu zapada.
Primarul comunei Dobrovat, Catalin Martinus, a anuntat pe pagina sa de Facebook înca de la începutul lunii în curs ca ursul misuna „în zona parcelei de molid pe drumul spre Gara Bârnova”. Primarul din Bârnova nu a fost la fel de atent la aparitia acestui vizitator. În schimb, aflam de pe pagina Codrii Iasilor ca, saptamâna trecuta, ursul a trecut prin zona radarului meteo instalat în Padurea Bârnova. Un iesean a pus si poze cu urmele lasate în zapada. Este, oricum, o premiera faptul ca ursul din zona se apropie atât de mult de o zona locuita permanent, cum este Radarul Meteo, precum si pe drumul din zona acestuia, un drum foarte circulat, folosit îndeosebi de amatorii de drumetii sau de biciclisti, si nu numai în weekend ci aproape zilnic.
Ce spune directorul Directiei Silvice Iasi?
Tot saptamâna trecuta, administratorul paginii mentionate de pe Facebook amintea ca asemenea urme au fost vazute la început de februarie la limita judetului Iasi cu Neamtul. „Având în vedere observatile din Botosani si faptul ca în nordul judetului Vaslui sunt semnalati mai multi ursi în ultimii ani, credem ca prezenta acestui mamifer emblematic are sanse sa devina o normalitate în Codrii Iasilor”, este concluzia afisata dupa mai multe dovezi foto.
De aceeasi parere este si directorul Directiei Silvice Iasi, Gabriel Doncean. „Deocamdata nu mai avem informatii referitoare la ursul care a fost semnalat în zona, dar e posibil ca în viitor sa avem mai multi musafiri în zona noastra, daca nu se iau masuri pentru micsorarea numarului lor. Daca ei se tot înmultesc, vor creste efectivele de urs în zonele de munte, acestea vor fi tot mai aglomerate, si atunci ei migreaza”, ne-a spus Gabriel Doncean.
„Ursul e în mod natural un animal precaut„
Factorul uman este invocat si de cei de la Asociatia Codrii Iasilor în legatura cu prezenta ursului. „Omul are un cuvânt important de spus. Daca vom alege sa îl prigonim din nou, este posibil ca acest animal al carui habitat natural include zona colinara de la noi sa fie împins iar spre alte zone. Chiar si asa, daca nu e vânat pâna la exterminare, probabil ca va reveni”, spun ei.
Însa tot cei de la Codrii Iasilor ne spun cum sa evitam situatiile periculoase. „Ursul e în mod natural un animal precaut. Daca lasam deseuri alimentare în vecinatatea localitatilor, de exemplu, va învata sa asocieze apropierea omului cu hrana usor de obtinut. Pe de alta parte, iesirile noastre la padure nu se schimba. Cine nu a facut trasee la munte, unde ursii sunt o prezenta comuna si în numar mult mai mare? E bine sa nu lasam câinii de companie liberi (si din alte motive) si sa fim auziti în zonele cu vizibilitate redusa pentru a nu surprinde animalele (e suficient sa vorbim cu voce tare)”. Mesajele de panica nu îsi au rostul, mai adauga mesajul asociatiei.
De altfel, în ultimii trei ani, de când este semnalata prezenta ursului – sau ursilor – în padurile Iasului, a fost vazut o singura data, acum doua veri, de un localnic din Dobrovat.
Cititi si: Ursul de la Dobrovat: nu a fost vazut, dar face furori în zona
Cititi si: Ce mai face ursul din Padurea Dobrovat? „S-a localizat în zona Stiubeie, la fostul canton”
↧