![De ce în România energia se tranzacţionează cu 69 euro / MWh, iar uneori în Spania şi Portugalia ajunge şi la 1 euro? De ce în România energia se tranzacţionează cu 69 euro / MWh, iar uneori în Spania şi Portugalia ajunge şi la 1 euro?]()
Cea mai ieftina energie electrica din Europa este vânduta pe pietele spot din Spania si Portugalia. De peste o luna si jumatate, preturile au scazut atât de mult încât, zile la rând, energia este tranzactionata la valori extrem de mici, ajungând miercuri la un nivel mediu de doar 1 euro. Aceasta tendinta de mentinere a preturilor la niveluri extreme este influentata de productiile mari de energie regenerabila, în special fotovoltaica. Analizând evolutia preturilor de pe pietele europene, din ultima luna, putem observa ca si energia electrica din Franta începe sa fie tranzactionata la niveluri tot mai mici, cu pâna la 20 euro / MWh mai putin fata de nivelurile de pe alte piete.
În timp ce în Spania si Portugalia, energia electrica era vânduta cu 1 euro, pe celelalte piete spot, media s-a situat în jurul valorii de 70 euro/ MWh. Doar în Franta si tarile din nordul Europei erau miercuri ceva mai mici, în jur de 50 euro / MWh.
Energia electrica s-a tranzactionat miercuri cu 69 euro / MWh
Pe piata zilei urmatoare din România, energia electrica s-a tranzactionat miercuri cu 69 euro / MWh.
De câteva zile, aceasta este tendinta, cu preturi extrem de mici în Spania si Portugalia. De exemplu, în weekend, un MWh a fost tranzactionat, în medie, cu 2 euro în Spania, cu 10 euro în Franta, 38 euro în Germania si 46 euro în România. Cea mai scumpa piata este cea din Italia, unde 1 MWh este vândut si cu pâna la 20 euro/MWh mai mult fata de media din alte tari.
Energia electrica din Spania si Portugalia s-a mai vândut la preturi extrem de reduse si la sfârsitul lunii februarie - începutul lui martie, timp de aproape doua saptamâni. În rest, tranzactiile de pe piata spaniola sunt facute la un nivel mediu de 40 euro / MWh. Preturile energiei electrice din Spania au scazut aproape de zero, deoarece parcurile eoliene si fotovoltaice produc mai multa energie ca niciodata în zona mediteraneana, arata Bloomberg, în urma cu aproape o luna.
În timp ce scaderea brusca a preturilor este favorabila pentru consumatori, deoarece acestea se vor reflecta în facturile gospodariilor, nivelurile mai scazute pe termen lung risca sa afecteze investitiile în capacitati regenerabile, în contextul în care Europa este în plina tranzitie catre o economie verde.
Niveluri record de peste 550 - 600 euro/MWh
În plina criza energetica, pe pietele spot un MWh de energie electrica ajunsese la niveluri record de peste 550 - 600 euro/MWh. Criza energetica, provocata de Rusia prin manipularea livrarilor de gaze si invadarea Ucrainei, a dus la schimbari majore pe pietele energetice din Europa, într-un timp scurt. În primul rând, dorinta de a scapa cât mai rapid de dependenta ruseasca a determinat cresteri record ale surselor regenerabile, scopul fiind înlocuirea gazului si carbunelui, dar si scaderi mari de consum, reiese din ultimele rapoarte ale Agentiei pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).
Însa, în timp ce a crescut productia de regenerabile, a scazut cererea de energie electrica, ceea ce a dus la scaderi puternice de preturi. Astfel, pe masura ce se reduce cererea, iar sursele sunt diversificate, scad si preturile. Si sunt asteptate reduceri si mai mari în perioada urmatoare.
ARTICOL PRELUAT DE PE HOTNEWS