Taxele ascunse aferente tranzactiilor transfrontaliere nu sunt o noutate. Aceasta practica a fost interzisa prin lege înca din 2020 pentru platile transfrontaliere în interiorul UE.
Cu toate aceastea, practica institutilor financiare, desi ilegala ramâne o problema care a costat persoanele fizice si întreprinderile din Uniunea Europeana 30 de miliarde de euro doar în 2023.
Pentru clientii europeni, aceste sume ar fi putut fi utilizate pentru cheltuieli zilnice, economii sau investitii, mai ales într-o perioada cu inflatie ridicata.
Pentru întreprinderile mici si mijlocii din UE – care sunt cele mai afectate de taxele ascunse – acesti bani ar fi permis crearea de noi locuri de munca, investitii în activitati de productie, marketing sau îmbunatatirea cash-flow-ului.
Ce sunt taxele ascunse?
Taxele ascunse reprezinta comisioane pe care institutiile financiare le adauga la cursul de schimb folosit pentru operatiunile de schimb valutar, scumpiri adesea neevidentiate în tranzactii.
La nivelul UE, în zona euro taxele ascunse s-au ridicat în 2023 la 9 miliarde euro iar în restul UE au resprezentat 21 miliarde euro.
În 2023, Comisia Europeana a prezentat Regulamentul privind serviciile de plata (PSR) pentru a pune capat acestei practici. În prezent se afla în curs de negociere. Parlamentul European a concluzionat ca marjele cursului de schimb ar trebui afisate într-un mod transparent, disctinct si usor de înteles, înainte de executarea efectiva a platii. Consiliul UE urmeaza sa prezinte forma reglementarii finale în urmatoarele luni.
Transparenta tariferelor este singurul mod în care consumatorii si întreprinderile pot compara efectiv cotatiile din piata. Prin Regulamentul privind serviciile de plata, toti furnizorii de servicii de plata ar trebui sa fie obligati sa-si dezvaluie marjele de schimb valutar fata de un curs de referinta în vigoare, neutru, cursul de schimb mediu al pietei.
PSR ar putea pune capat taxelor ascunse, permitând consumatorilor si întreprinderilor sa stie în avans exact cât platesc.
Cercetarea, realizata de firma independenta de cercetare capital Economics în numele Wise în ianuarie 2024, a estimat taxele platite pentru tranzactiile valutare de catre consumatorii din UE si IMM-urile din UE (27 de tari), din zona euro (20 de tari), non-euro. UE (7 piete) si în Franta, Belgia, Germania si Marea Britanie. Citeste articolul complet pe cursdeguvernare.ro.
↧