Se spune ca la facultate „intra cine vrea însa ramâne cine poate”. Cei care au facut deja o facultate pot confirma asta. Noi, studentii, putem confirma asta. Bine ati venit, rau ati nimerit!
Însa ce faci daca pur si simplu nu te-ai putut hotarî în privinta a ceea ce vrei sa faci, si ajungi la concluzia ca nu poti alege? Te gândesti la varianta ca vrei sa mergi la doua facultati în acelasi timp? Din fericire (?) se poate. Se prevede prin lege ca un student nu poate urma doua facultati finantate de la buget în acelasi timp, deci esti nevoit sa platesti cea de-a doua facultate, însa asta îti este singurul minus pe care îl poti avea daca alegi sa fii doxa de carte. În teorie. Tot teoria spune ca angajatorul va aprecia daca „vede acolo o foaie”, pentru ca, daca ne ghidam dupa vorba „Da bine sa ai o facultate facuta”, hai sa ne gândim putin cam cât de bine ar da sa ai doua?
În practica, exista mai multe aspecte la care trebuie sa fii atent si pe care va trebui sa ti le asumi în mod constient daca faci aceasta alegere.
Nicoleta Tiuliuliuc este o studenta care învata în paralel la Facultatea de Matematica si la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor. Din experienta ei, aceasta a povestit la ce sa se astepte un student care nu s-a putut decide în privinta unei singure facultati. Iata cele trei probleme expuse de Nicoleta, si raspunsurile ei:
* A sau B? - „Atunci când ne raportam la împartirea efectiva a timpului între facultati, verific orarul pentru a vedea ce ore mi se suprapun. Atunci când se întâmpla sa se suprapuna, pun în balanta unde ar fi mai important sa merg, de exemplu: daca am un curs la o facultate însa la cealalta am seminar, voi merge la seminar. Bineînteles, trebuie sa fii atent si la cerintele profesorilor, pentru ca unii dintre ei pot cere prezenta la cursuri.”
* O posibila grija în minus. - „Unele materii se pot echivala, însa pentru asta trebuie facuta o cerere speciala si neaparat trebuie întrebat profesorul.”
* Ce examene pun pe locul 2? - „Se mai întâmpla în sesiune, perioada cea mai grea pentru un student, sa se suprapuna inclusiv examenele. Aici decizia este una care trebuie cântarita bine, deoarece un examen trebuie sa alegi sa-l dai în perioada de restante/mariri.
Teoria si practica în jurul acestui subiect abordat sunt în relatie de corespondenta? Se aplica teoria? Oare chiar apreciaza un angajator daca vede acolo o foaie, sau va spune cuvântul de care fug toti studentii: experinta? Practica, adica povestile persoanelor care s-au confruntat cu aceasta situatie, ne arata ca, de cele mai multe ori, conteaza mai mult experienta decât niste foi care-ti atesta studiile. Tot teoria spune ca, cu cât stii mai multe, cu atât mai bine. Însa, pentru a sti cât mai multe, trebuie sa înveti si sa ai timpul necesar pentru asta.
Cum iesi nevatamat psihic?
La aceasta întrebare ne raspunde tot Nicoleta: “E important sa ai un echilibru între viata personala si facultate, adica sa stii când si cât sa înveti. De asemenea, este important sa ai parte si de sustinerea familiei si prietenilor tai, pe lânga toata organizarea pe care trebuie sa o faci.”
Un risc mare este acela de a începe sa resimti o stare de epuizare, numita din 2019 „Burnout” (mai multe despre burnout AICI).
Experientele, în mod evident, pot fi diferite. Daca esti în pozitia unui elev de clasa a 12-a care nu se poate hotarî, poate ca cea mai buna decizie pe care o poti lua este sa încerci sa vezi daca faci fata. Daca esti deja student, sa zicem ca în anul al doilea la o facultate care îti place, deci la care nu ai vrea sa renunti, însa totusi îti surâde ideea de a încerca si altundeva, atunci fa-o! Aminteste-ti de acel trend care era cândva pe tot internetul si care spunea „Just do it”, si vezi încotro te duce toata situatia. Daca observi urme de vatamare psihica, depune-ti o plângere si retrage-ti dosarul. (Giulia
Toate articolele din noua sectiune ZdI “Ziarul Studentesc”, AICI
Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studentesc” citeste AICI
↧