Fostul presedinte Ion Iliescu scrie, dupa decesul academicianmului Nicolae Manolescu, ca România pierde pe unul din ultimii sai mari intelectuali publici. Iliescu vorbeste despre peste 60 de ani de pietenie cu Manolescu, de care l-au despartit ”putine lururi”.
”Am aflat cu enorma tristete ca s-a stins din viata profesorul Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din România. În peste 60 de ani de când ne cunoastem, ne-au apropiat multe, ne-au despartit putine lucruri. Timpul lung a fost acela al solidaritatii si al prieteniei. I-am urmarit ascensiunea înca de la debutul sau în revista “Contemporanul” si mai apoi în “România Literara”, ambele conduse de cel care i-a dat cronica literara, la 22 de ani si l-a protejat în vremuri grele, George Ivascu.”, a afirmat fostul presedinte Ion Iliescu, pe blogul sau.
Iliescu s-a referit la cariera literara, universitara, dar si la cea politica a lui Manolescu: ”Dupa Revolutie, a facut si politica si a fost senator din partea Partidului Aliantei Civice. Ca presedinte al PAC, a semnat Declaratia de la Snagov, demers pe care l-am initiat si care a consfintit parcursul european al tarii noastre.
A fost o vreme ambasadorul României la UNESCO si îmi amintesc ca de fiecare data când mergeam la Paris ne întâlneam si depanam amintiri despre plimbarile noastre de la Neptun, la malul marii si la marginea Istoriei”.
”România pierde pe unul din ultimii sai mari intelectuali publici. Spirit polemic si analitic, plin de umor, lucid, un aparator sclipitor al limbii si literaturii române, si-a pus întreaga viata sub genericul «Profesiunea mea, Cultura». Transmit familiei îndoliate, prietenilor sai, Uniunii Scriitorilor din Romania, redactiei revistei “România Literara”, pe care a condus-o dupa Revolutie, condoleantele mele. Numele profesorului academician Nicolae Manolescu va trai cât va trai si literatura româna. Drum bun, Nicky! Dumnezeu sa te ierte si sa te odihneasca în pace”, a mai transmis Iliescu.
↧