![„Oameni singuratici” și „Memoria apei”, pe scena Naționalului din Chișinău „Oameni singuratici” și „Memoria apei”, pe scena Naționalului din Chișinău]()
Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Iasi va sarbatori Ziua Mondiala a Teatrului si Ziua Unirii Basarabiei cu România la Chisinau, aducând doua spectacole pe scena Nationalului „Mihai Eminescu”, în cadrul celei de-a X-a editii a Turneului Unirii. Este vorba despre „Oameni singuratici” dupa Gerhart Hauptmann, montat de Florin Caracala si programat pe 27 martie, si despre „Memoria apei” de Shelagh Stephenson, în regia Irinei Popescu-Boieru, care va fi prezentat pe 28 martie.
Primul spectacol, „Oameni singuratici”, este realizat în colaborare cu Fabrica de Arta si Productie Teatrala (FaPt) si Centrul Cultural German Iasi, în cadrul proiectului „UnderAct – Program de rezidente si mobilitate artistica”. Din distributie fac parte actorii Marian Stavarachi, Malina Lazar, Tatiana Ionesi, Daniel Busuioc, Razvan Contu, Andreea Boboc si Marian Chiculita. Asistentul de regie este Marian Chiculita, iar video designul este realizat de Andrei Cozlac. Miscarea scenica este coordonata de Alice Veliche, în timp ce pregatirea muzicala este asigurata de Cezar Ichim. De asemenea, traducerea textelor este facuta de Paul B. Marian.
„Un spectacol de o izbitoare actualitate tematica socio-psihologica, care propune o reflectie pe marginea unei drame familiale, a rutinei domestice, amagitoare si sterila, a diferentelor intelectuale, a neîntelegerii si înstrainarii reciproce”, a spus presedinta FaPt, Carmen Gradeanu, despre spectacolul „Oameni singuratici”.
Potrivit reprezentantilor Teatrului National din Iasi, spectacolul „Memoria apei” se bucura de sali pline înca de la premiera din toamna anului 2018, de la Sala Studio „Teofil Vâlcu”. Din distributie fac parte actorii Haruna Condurache, Catinca Tudose, Irina Radutu Codreanu, Livia Iorga, Monica Bordeianu, Radu Ghilas si Daniel Busuioc. Scenografia spectacolului este creata de Rodica Arghir.
„Senzatia mea e ca piesa «Memoria apei» desacralizeaza mitul maternitatii pentru a-l resacraliza si restabili în final, dupa ce o judecata severa, sarcastica, nemiloasa si cinica se consuma în fata spectatorilor. Fiinta judecata este mama, Vi, recent decedata, iar probele acuzarii sunt însasi fiicele sale, trei surori – alte trei surori! – cu biografiile lor esuate sau doar partial ratate, pentru ale caror nereusite o considera principala vinovata pe mama disparuta. Cele trei surori sunt atât acuzatorii cât si dovezile acuzarii. Mama nu a fost capabila sa le educe cum trebuie, sa le dea ce si-au dorit, sa le înteleaga sau sa le iubeasca suficient”, a precizat regizoarea productiei, Irina Popescu-Boieru.
Turneul Unirii are loc anual, în cadrul proiectului „ReUniuni Teatrale”. În cadrul aceluiasi proiect, în luna ianuarie 2024, echipa de la Teatrul National din Chisinau a adus doua spectacole pe scena Nationalului iesean.