![Autostrada unirii - A8, “dezbinată” de întârzieri, blocaje, erori şi lipsuri. “ACUM ORI NICIODATĂ” Autostrada unirii - A8, “dezbinată” de întârzieri, blocaje, erori şi lipsuri. “ACUM ORI NICIODATĂ”]()
Adrian Covasnianu, fost ministru secretar de stat în Ministerul Transporturilor si membru al asocialtiei „Moldova Vrea Autostrada” trage un puternic semnal de alarma în privinta proiectului autostrazii A8. “ACUM ORI NICIODATA”, scrie negru pe alb geograful specializat în amenajarea teritoriului si mobilitate urbana. Mai jos redam integral mesajul postat pe Facebook de Covasnianu.
“ACUM ORI NICIODATA: CONSTRUITI AUTOSTRADA UNIRII! Autostrada Unirii este "dezbinata" de întârzieri, blocaje, erori si lipsuri! Autostrada Unirii/Autostrada A8, o cale de dezvoltare necesara Moldovei (Apusene si Rasaritene) se afunda în meandrele institutiilor publice!
Desi în perioada 2020-2021
a) s-a realizat o strategie de implementare accelerata la propunerea asociatiei civice Moldova vrea autostrada (includerea a 2 sectiuni din sectorul montan al A8 în PNRR si restul sa fie finantabil din Programele Operationale disponibile - Programul Transport 2021-2027 si posibilul exercitiu financiar post 2027) s1t
b) s-a semnat (pentru prima data în istoria autostrazii A8!) un contract de proiectare completa pe sectiunea Ungheni-Iasi-Tg. Neamt s2t
c) s-a reluat procedura de mediu prin reactivarea contractuala pe Raport privind Impactul asupra Mediului (RIM) si Studiul de Evaluare Adecvata (SEA) creându-se premisele pentru obtinerea Acordului de Mediu pentru Podul de la Ungheni s3t
d) Autostrada A8 a fost inclusa în Planul Investitional cu finantare considerabila (2,4 miliarde de euro din PNRR + PT 2021-2027 si înca 4,18 mild de euro post PT 2027) s4t
anii 2022 s5t, 2023 si actualmente 2024 s6t au consemnat pe rând întârzieri, bâlbe, amânari si varii motive (mai mult sau putin inventate) ca A8 sa decelereze de pe un parcurs european, predictibil si firesc.
Singura speranta în acest interval (2022-2024) a fost aprobarea prin lege a indicatorilor tehnico-economici pentru sectorul montan catre finele anului 2023 dupa cei peste 4 ani si 6 luni de elaborare si maturizare a Studiului de Fezabilitate. Etapa imediata, de ordinul saptamânilor (din noiembrie 2023 pâna în prezent-martie 2024) trebuia sa consemneze lansarea IMEDIATA a celor 159 de km de drum rapid dintre Miercurea Nirajului si Leghin. Însa au trecut 4 luni de asteptare însemnând o întârziere de neconceput, în contextul în care exista resurse prevazute în Bugetul Public pe anul 2024. Însa în acelasi timp trebuie precizat ca finantarile europene nu sunt disponibile la nesfârsit si (atentie!) TIMPUL LUCREAZA ÎMPOTRIVA MOLDOVEI! Spre exemplu, sectorul iesean, a contorizat în luna martie 2024 a 22-a luna de întârziere si se îndeparteaza de la o saptamâna la alta de finantarea din Programul Transport 2021-2027.
În acelasi timp, alte regiuni (Muntenia, Banat, Crisana si Transilvania), mult mai bogate decât Moldova beneficiaza de noi/alte finantari pentru a-si conserva si dezvolta avantajele economice (dobândite deja), inclusiv cu sprijinul si taxele si impozitele colectate si de la nord de Milcov.
Prin urmare, facem un apel la institutiile publice desemnate sa :
1) lanseze cât mai repede licitatia pentru sectiunile ramase din sectorul montan (Leghin-Ditrau-Miercurea Nirajului),
2) sa se accelereze cu proiectarea pe sectorul iesean (Ungheni-Iasi-Tg. Neamt) si
3) sa se depaseasca etapa embrionara a licitatiei aferenta podului de la Ungheni!”