În anul 2023, în România erau 749 de fete care au devenit mame înainte de a împlini 15 ani, tara noastra fiind clasata pe primul loc în Uniunea Europeana în ceea ce priveste numarul de mame minore sub 15 ani.
În total, în tara noastra sunt peste 18.000 fete care au devenit mame înainte de a împlini 19 ani. Iar o analiza sociologica prezentata de Salvati Copiii arata ca 85- din mamele si gravidele minore abandoneaza scoala.
Am initiat un amplu proiect de lege pentru protectia si reintegrarea mamelor minore din România împreuna cu colega mea Oana Toiu, proiect care în prezent se afla pe circuitul parlamentar. În paralel am introdus un amendament la art. 76 din Legea învatamântului preuniversitar (nr. 198/ 2023) prin care am obtinut reintegrarea în sistemul educational a mamelor minore si a elevilor parinti.
Prin aceasta noua prevedere, elevele care devin mame pe durata studiilor preuniversitare vor putea beneficia în premiera de un sprijin real din partea statului pentru a se reîntoarce la scoala si pentru a finaliza studiile gimnaziale sau liceale, dupa caz.
Ministerul Educatiei ar fi trebuit sa înceapa elaborarea unei metodologii specifice pentru educatia elevelor gravide si a elevilor parinti în termen de 12 luni de la data intrarii în vigoare a legii (septembrie 2023). Doar ca ministerul nu face nimic în acest sens, desi au trecut mai bine de 5 luni de când ar fi trebuit sa avem aceste norme.
Am transmis o întrebare Ministrei Educatiei, Ligia Deca, prin care am solicitat informatii privind stadiul acestei metodologii, progresul atins pâna acum si data estimata pentru implementare. Iar raspunsul primit este uluitor. Ligia Deca a decis prin Ordin de Ministru sa amâne pâna la 1 septembrie 2025 redactarea si implementarea metodologiei specifice.
”Anual creste numarul de eleve care devin mame în timpul scolii sau liceului si Ministra Educatiei ignora cu buna stiinta o problema reala a acestei societati. O astfel de ministra nu are ce cauta în functie. În tara cu cele mai multe mame minore din UE, nu se poate sa amâni 2 ani de zile solutia care le permite acestor eleve sa-si termine studiile, sa învete o meserie si sa aiba cu ce sa-si hraneasca copiii ”, declara deputata USR Monica Berescu.
Un raport publicat recent de Asociatia Salvati Copiii arata ca la nivelul Uniunii Europene, aproape jumatate din nasterile la mame sub 15 ani (45-) se înregistreaza în România. Ca si cum asta nu ar fi suficient de grav, 32- dintre mamele minore au mentionat ca si propriile lor mame aveau sub 18 ani la data primei nasteri. Doar în anul 2022, la nivel national erau înregistrate 7.120 de mame minore, copile care abandoneaza scoala atunci când sarcina avanseaza sau dau nastere bebelusilor. Iar statul, care ar trebui sa le protejeze, le ignora si le lasa la voia sortii de zeci de ani!
Nimeni dintre cei care au condus România în ultimii 30 de ani, PSD sau PNL, nu a luat masuri pentru a ajuta acesti copii, deveniti parinti mult, mult prea devreme. Statul nici macar nu are habar câte mame minore sunt cu adevarat în România, fiindca nu exista o baza de date comuna la nivel national, în care DGASPC-urile, Ministerul Educatiei, Ministerul Familiei, DSP-urile, primarii si alte autoritati locale sa introduca datele necesare pentru a crea harta copilelor care au devenit mame înainte sa împlineasca 18 ani.
Monica-Elena Berescu
Deputata USR, circumscriptia nr. 24 Iasi
↧