Tuberculoza continua sa faca ravagii la nivel mondial, în ciuda tratamentelor tot mai intensive care au ca scop lupta cu acest flagel. Formele active sunt doar varful aisbergului, spun medicii pneumologi, pentru ca cele mai multe infectii sunt latente, inaparente, iar statisticile apreciaza ca pâna la o treime din populatia planetei a fost infectata.
Considerata, initial, o boala a saraciei, forma activa a TBC este favorizata de scaderea capacitatii imune de aparare si, tot mai des, medicii semnaleaza forme de boala rezistenta la tratament, cu prognostic rezervat.
Cu toate acestea, Raportul Global pentru Tuberculoza din 2023 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca 72 milioane de vieti au fost salvate prin diagnosticul si tratamentul tuberculozei în perioada 2000-2023.
”OMS a elaborat un program de lucru în vederea eliminarii TB care vizeaza scaderea cu 80- a cazurilor noi de tuberculoza pâna în 2030, reducerea mortalitatii prin tuberculoza cu 90-, deziderate greu de realizat dupa pandemia cu SARS CoV2 si în contextul conflictelor armate de la nivel mondial, al perioadei de criza economica mondiala dar si de tendinta globala de schimbare a managementului cazurilor de tuberculoza prin abordarea centrata pe pacient si pe nevoile acestuia”, a explicat Dr. Adriana Sorete Arbore, coordonatorul tehnic judetean al Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei (PNPSCT) Iasi, membru în Subcomisia pentru asigurarea controlului tuberculozei din cadrul Comisiei de pneumologie a Ministerului Sanatatii.
Sloganul din acest an al Zilei Mondiale de Lupta Împotriva Tuberculozei, care se sarbatoreste pe 24 martie este: Da! Vom învinge tuberculoza!
În acest context, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, prin Dispensarul TBC Iasi dar si prin dispensarele din judet, organizeaza cu sprijinul Directiei de Sanatate Publica, al Universitatii de Medicina si Farmacie, al Consiliului Judetean, al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, al Inspectoratului de Învatamânt si cu suportul material oferit de Primaria Municipiului Iasi si de Antibiotice SA, o serie de manifestari menite sa informeze populatia de toate vârstele asupra tuberculozei.
”O boala care este înca prezenta în numar destul de mare printre locuitorii judetului Iasi si necesita diagnostic si tratament precoce si care se poate realiza numai printr-o finantare substantiala a programului de supraveghere si control a tuberculozei”, a punctat Dr. Adriana Sorete Arbore.
Aceasta a mentionat ca, dupa o atenta si îndelungata analiza a evolutiei tuberculozei în judetul Iasi, toti cei implicati în activitatea de supraveghere si management a cazurilor de tuberculoza, au constatat ca:
- În numere absolute cazurile de TB au scazut de la 639 în 2018 la 534 în 2023,
- Evolutia incidentei globale la -000 locuitori a scazut de la 75.33-000 la 69.4-000 în 2023,
- Incidenta TB la copii a variat de la 21.95-000 în 2018 la 20.52-000 în 2023.
- Mortalitatea prin tuberculoza a înregistrat valori cuprinse între 3.17-000 în 2018 la 3.53-000 în 2022.
”Aceste fluctuatii sunt explicate de pandemia SARS CoV 2 care a declansat o lipsa de adresare a cazurilor de tuberculoza catre reteaua de pneumologie urmata, în mod previzibil, de cresterea numarului de decese si a îmbolnavirilor la copii. Aceasta tendinta de evolutie nefavorabila se mentine pentru urmatorii ani. OMS estimeaza ca pandemia COVID a dus la un regres al tendintei de scadere a incidentei cazurilor de tuberculoza de cel putin 5 ani. De aceea, trebuie sa fim pregatiti. Sunt necesare fonduri mai mari pentru programul de supraveghere si control al tuberculozei, în vederea unui diagnostic rapid, modern genetic si pentru terapie cu medicamentele necesare diverselor forme de tuberculoza care pot sa apara”, a mai adaugat Dr. Adriana Sorete Arbore.
Ca în fiecare an, în judetul Iasi sunt organizate ample actiuni dedicate zilei de 24 martie, ”Ziua mondiala de lupta împotriva tuberculozei”.
Vor avea loc trei sesiuni de informare-educare-comunicare organizate la Colegiul Tehnic Mihail Sturza din Iasi, la Colegiul National Stefan cel Mare din Hârlau si la Liceul teoretic Ioan Neculce din Târgu Frumos, cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Iasi. Prelegerile vor fi sustinute de medici rezidenti pneumologi din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iasi.
De asemenea, vor fi realizate sase întâlniri cu populatia, enoriasi de la sase biserici din Iasi, recomandate de catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei la care rezidenti si medici din Dispensarul TBC Iasi vor vorbi despre tuberculoza.
Acestor manifestari li se adauga o zoom-întâlnire cu asistentii comunitari din judet, organizata de Compartimentul de Promovare a Sanatatii din cadrul DSP Iasi
Programul pentru celebrarea zilei de 24 martie mai cuprinde postarea de bannere, afise publicitare, rularea unui film realizat de catre Dispensarul TBC si Spitalul clinic de Pneumoftiziologie Iasi pe ecranele din mijloacele de transport în comun.
De altfel, mesaje zilnice pe tema tuberculozei vor fi prezente si pe site-ul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iasi cât si pe adresa de facebook a Dispensarului TBC.
↧