![CCR discută sesizarea privind OUG care le permite posesorilor de carnet categoria B să conducă scutere CCR discută sesizarea privind OUG care le permite posesorilor de carnet categoria B să conducă scutere]()
Curtea Constitutionala a României va discuta, miercuri, sesizarea privind ordonanta de urgenta care le permite posesorilor de carnet categoria B sa conduca scutere.
Sesizarea fusese amânata în februarie de catre CCR, initial pentru data de 13 martie, apoi pentru 20 martie.
Legea transmisa catre promulgare completeaza OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice în sensul extinderii valabilitatii permiselor de conducere eliberate pentru categoria B si pentru motocicletele cu transmisie automata cu cilindree maxima de 125 cmc, cu puterea maxima de 11 kW si cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/ kg, categoria A1. De asemenea, sunt instituite anumite conditii pentru detinatorii permiselor de categoria B care doresc sa conduca si motociclete de tipul celor anterior mentionate.
Anul trecut, în iulie, seful statului a solicitat reexaminarea acestui act normativ de catre Parlament din urmatoarele motive: plasarea gresita a interventiei legislative, precum si neclaritatea legii din perspectiva modului în care se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregatire practica, daca aceasta dovada trebuie detinuta fizic si prezentata în cazul unui control de fiecare conducator de vehicule, alaturi de permisul de conducere. De asemenea, presedintele a invocat lipsa de claritate a intentiei legiuitorului de a acorda dreptul posesorilor permiselor de conducere eliberate pentru categoria B de a conduce doar motociclete cu transmisie automata din categoria A1.
La sfârsitul lunii decembrie, în urma reexaminarii, Parlamentul a transmis spre promulgare legea pentru completarea OUG 195/2002.
Iohannis arata în sesizarea la CCR ca legea introduce o noua litera, cu urmatorul cuprins: permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile si pentru motociclete cu transmisie automata cu cilindree maxima de 125 cmc, cu puterea maxima de 11 kW si cu un raport putere/ greutate de cel mult 0,1 kW/ kg, categoria A1, cu conditia ca detinatorii permiselor sa aiba vârsta de minimum 24 de ani împliniti, o experienta de cel putin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B si fac dovada, printr-o adeverinta, ca au absolvit un curs de pregatire practica de minimum 10 ore în acest sens în cadrul unei unitati autorizate de pregatire a conducatorilor de vehicule.
Adeverinta obtinuta se înscrie în Registrul national al cursantilor gestionat de catre Autoritatea Rutiera Româna, iar informatia detinerii acesteia se transmite pe cale electronica Directiei Generale Permise de Conducere si Înmatriculari în vederea introducerii mentiunilor corespunzatoare în Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor înmatriculate.
Conform presedintelui, desi Parlamentul trebuia sa îsi limiteze interventia la cadrul trasat de cererea de reexaminare, acesta a reconfigurat conditiile în care detinatorul unui permis pentru categoria de vehicule B ar putea utiliza permisul si pentru motocicletele cu transmisie automata cu cilindree maxima de 125 cmc, excedând acestor limite.
În procedura de reexaminare, Senatul, în calitate de prima Camera sesizata, a adus o serie de amendamente, printre care înlocuirea sintagmei "detinatorii permiselor trebuie sa aiba (...) permisul pentru categoria B obtinut de minimum 3 ani" cu sintagma "detinatorii permiselor sa aiba (...) o experienta de cel putin 3 ani de conducere pentru categoria de vehicule B".
Camera Deputatilor, în calitate de Camera decizionala, a mentinut sintagma "o experienta de cel putin", însa a redus cu un an durata mentionata, si anume la cel putin 2 ani.
Presedintele cerea CCR sa admita sesizarea si sa constate ca legea este neconstitutionala, în conditiile în care interventiile realizate de Parlament au fost facute cu depasirea limitelor cererii de reexaminare si cu nerespectarea jurisprudentei Curtii Constitutionale. AGERPRES