![Hemangiomul hepatic Hemangiomul hepatic]()
Dr. Sandina Duduman, medic specialist Gastroenterologie, Arcadia: Hemangiomul hepatic reprezinta cea mai frecventa tumora hepatica benigna, care se dezvolta dintr-o malformatie vasculara si poate avea dimensiuni variate, de la câtiva milimetri la câtiva centimetri, localizare solitara sau multipla.
Hemangiomul hepatic are o incidenta de 1-20- în populatia generala, fiind mai frecvent diagnosticat la femei.
Cauzele aparitiei hemangioamelor hepatice nu sunt complet elucidate, însa sunt incriminati factori precum: predispozitia genetica, tratamentele cu estrogeni, perturbarea angiogenezei (formarea de noi vase de sânge) prin cresterea activitatii factorilor proangiogenici.
Tratamentele hormonale joaca un rol si în cresterea dimensionala a hemangioamelor, acest fapt fiind observat la pacientele însarcinate, cele ce au urmat tratament de substitutie hormonala sau cu pilule contraceptive.
Majoritatea hemangioamelor hepatice sunt asimptomatice, însa pot determina aparitia de simptome nespecifice mai ales când sunt de dimensiuni crescute. Tabloul clinic include dureri sau disconfort în cadranul superior drept al abdomenului, plenitudine sau senzatie de satietate precoce, greata. Atunci când sunt de mari dimensiuni, hemangioamele hepatice pot determina distensia capsulei hepatice sau compresia pe organele si structurile vecine. Simptomatologia nespecifica impune diferentierea de alte cauze de durere abdominala cu localizare în cadranul superior drept.
Diagnosticul este facil în cazul hemangioamelor tipice, prin intermediul ecografiei abdominale. Aceasta permite vizualizarea hemangiomului, caracterul unic sau multiplu, rapoartele cu structurile vecine. Atunci când aspectul ecografic este atipic si se impune diferentirea de alte formatiuni hepatice (benigne sau maligne), se poate opta pentru ecografie cu substanta de contrast, computer tomografie (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN) cu substanta de contrast.
Majoritatea hemangioamelor nu determina aparitia de simptome si, implicit, nu necesita tratament. Tratamentul se recomanda în cazul hemangioamelor simptomatice, cu crestere dimensionala rapida sau compresia organelor vecine, precum si în cazul hemangioamelor complicate.
Optiunile terapeutice includ: rezectia chirurgicala, embolizarea transarteriala, ablatia prin radiofrecventa sau microunde, scleroterapia percutanata, transplantul hepatic.
Majoritatea hemangioamelor ramân stabile ca dimensiuni. Ritmul de crestere dimensionala este variabil, fiind influentat de vârsta si sexul pacientului. Studiile au demonstrat rate mai sporite de crestere în cazul femeilor si la pacientii cu vârsta pâna în 30 de ani. În cazul hemangioamelor cu crestere accelerata, prezente la femeile însarcinate sau pacientele ce urmeaza tratamente hormonale, se recomanda monitorizarea imagistica la 6-12 luni.
Complicatiile hemangioamelor de mici dimensiuni sunt rare. Complicatiile depind de dimensiunea si localizarea hemangiomului si includ: ruptura spontana sau secundara unui traumatism abdominal, hemoragia intratumorala sau intraperitoneala, compresia unor vase de sânge sau a cailor biliare ce poate determina tromboze sau icter.
Pentru programari, pacientii au la dispozitie numarul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.
www.arcadiamedical.ro