![Cifrele nu mint: Guvernul Ciolacu a dat de pământ cu micii întreprinzători ieşeni. Trend periculos Cifrele nu mint: Guvernul Ciolacu a dat de pământ cu micii întreprinzători ieşeni. Trend periculos]()
Efectele modificarilor fiscale introduse de la 1 ianuarie 2024 încep sa se vada în statisticile Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). În prima luna din an, numarul firmelor intrate în procedura de dizolvare a crescut la Iasi cu 45,6- fata de ianuarie 2023, cel al societatilor radiate cu 46-, iar profesionistii intrati în insolventa au fost cu 87,5- mai numerosi decât în aceeasi perioada a anului trecut. În acelasi timp, numarul entitatilor din Iasi nou înregistrate în registrul comertului a scazut cu aproape 10-.
La nivelul României, numarul firmelor care se aflau în etapa de dizolvare în ianuarie a fost de 3.905, iar cele mai multe dintre acestea (30-) aveau ca obiect principal de activitate “comertul cu amanuntul si repararea autovehiculelor si motocicletelor”, 10- au fost din domeniul constructiilor si tot 10- din totalul firmelor dizolvate prestau activitati profesionale, stiintifice si tehnice. Urmatoarele domenii în care s-au dizolvat cele mai multe firme în ianuarie au fost: „industria prelucratoare” (9- din totalul dizolvarilor), „transport si depozitare” (9-) si „informatii si comunicatii” (6-).
Iasul, locul cinci pe tara
Cu un total de 150 de firme dizolvate, Iasul a fost pe locul al cincilea în tara, dupa Bucuresti (800), Constanta (226), Ilfov (203) si Cluj (165). Procentual, fata de ianuarie 2023, cresterea numarului de firme dizolvate a fost de 45,63- (în timp ce media pe tara a fost de 15,74-), ceea ce a facut ca, în dinamica, cresterea numarului de firme dizolvate la Iasi în luna ianuarie sa fie cea mai dramatica din ultimii cinci ani.
Ce presupune dizolvarea unei societati comerciale si ce transmite o crestere alarmanta a numarului de dizolvari? “Dizolvarea si lichidarea în România reprezinta etape succesive ale procesului de încetare a personalitatii juridice a unei societati comerciale. Prin dizolvarea unei societati in Romania se efectueaza operatiuni care pregatesc încetarea existentei societatii si lichidarea patrimoniului. Pe perioada procedurii dizolvarii în România, societatea comerciala îsi pastreaza personalitatea si existenta juridica numai în scopul desfasurarii operatiunii de lichidare”, explica pagina de internet a Societatii Române de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii.
Pe de alta parte, mai explica expertii, “lichidarea unei societati în România cuprinde faza lichidarii patrimoniului societatii, prin plata creditorilor si împartirea activului net între asociatii acesteia. (...) Dupa finalizarea procedurii lichidarii în România, se va solicita radierea societatii de la Registrul Comertului competent în termenul prevazut de lege”. Exista situatii în care o societate comerciala poate fi dizolvata fara a parcurge procedura de lichidare (în cazul în care asociatii convin de comun acord cu privire la dizolvare si modalitatea stingerii pasivului si distribuirii activului societatii), însa, în oricare dintre aceste situatii, dupa dizolvarea/lichidarea unei societati comerciale, urmatoarea etapa este radierea acesteia din registrul comertului.
„Multi au intrat în panica când au vazut care sunt masurile fiscale”
“Începutul de an a fost marcat de o avalansa de dizolvari si radieri. Dar ceea ce conteaza aici nu e neaparat ceea ce s-a întâmplat la Iasi, ci trendul la nivel national. Multi antreprenori pur si simplu au intrat în panica atunci când au vazut care sunt masurile fiscale ce vor fi implementate în 2024 si, daca aveau afaceri mici, la limita supravietuirii, au decis sa le închida. Cu noile conditii de impozite si taxe, business-urile lor nu ar mai fi fost rentabile”, explica Sorin Simon, consilier juridic în cadrul Antreprenor), companie de consultanta pentru micii întreprinzatori.
În timp ce la Iasi au intrat în dizolvare150 de firme, alte 314 firme au fost radiate. Cu aceasta “performanta”, Iasul s-a situat pe locul al saselea la nivel national, dupa Bucuresti (1.376), Dâmbovita, Cluj, Constanta si Ilfov (318) si la egalitate cu judetul Timis. La nivelul întregii tari, 9.251 de entitati au fost radiate din registrul comertului (cu 68- mai mult decât în ianuarie 2023, o medie peste cea înregistrata la Iasi, unde cresterea fata de anul anterior a numarului de firme radiate a fost de 46-.
„Eu cu PFA-uri sa nu va mai prind!”
Mai trebuie spus si ca, în prima luna din an, numarul profesionistilor intrati în insolventa aproape s-a dublat fata de ianuarie 2023 (+87,5-). A scazut, în schimb, numarul firmelor nou înregistrate în registrul comertului, în special al PFA-urilor. Astfel, dintre-un total de 465 de înmatriculari efectuate la Iasi în prima luna din an, doua au fost Întreprinderi Familiale, 20 Întreprinderi Individuale (-8 fata de 2023), 82 au fost PFA-uri (-58 fata de 2023) si 361 au fost noi SRL-uri (+14 fata de 2023). În total, scaderea noilor profesionisti înmatriculati în ianuarie 2024 fata de ianuarie 2023 a fost la Iasi de 9,71-, în timp ce la nivelul României s-a înregistrat totusi o usoara crestere a înmatricularilor în perioada mentionata (+2,07-).
“Prin masurile luate, guvernul Ciolacu pare sa le fi transmis celor care aveau PFA urmatorul mesaj: fie renuntati, fie va faceti SRL-uri. Eu cu PFA-uri sa nu va mai prind! - asa se explica apetitul scazut al antreprenorilor pentru desfasurarea activitatii economice sub umbrela unui PFA la acest început an” - spune consilier juridic Sorin Simon. “Când mai vine câte un client la noi în birou si spune ca vrea sa-si înfiinteze un PFA, îl întrebam de doua ori: sunteti sigur ca vreti PFA? “.
Un trend periculos pe care a intrat economia
Un întreprinzator care doreste sa faca afaceri ca persoana fizica autorizata (PFA), va plati pentru anul 2024 contributii pentru asigurarile de sanatate de 10- din nivelul a sase salarii minime chiar daca nu are profit si, mai ales, chiar daca nu încaseaza nici un leu, adica daca nu are deloc activitate. “Antreprenorul care dorea sa faca un mic business, niste filmari la nunti, sa zicem, sau avea o colaborare punctuala pentru un anumit proiect, pleaca din start cu un minus de circa 1.900 de lei, cât datoreaza la stat înainte de a fi dat drumul la afacere. Pai cum sa-ti mai vina sa faci un mic business în aceste conditii?” - explica Sorin Simon.
Un reputat analist si cercetator ceh - Vaclav Smil - a scris o carte cu titlul «Cifrele nu mint» în care prezenta importanta întelegerii informatiilor statistice. Si, daca ne uitam la datele privind dizolvarile si radierele de firme din prima luna a acestui an, unii specialisti cred nu doar ca cifrele nu mint, ci mai ales faptul ca ele indica un trend periculos pe care a intrat economia.