![În 2023, vinerea au fost consemnate cele mai multe accidente, iar lunea cele mai multe decese. Care sunt drumurile cele mai periculoase În 2023, vinerea au fost consemnate cele mai multe accidente, iar lunea cele mai multe decese. Care sunt drumurile cele mai periculoase]()
Cele mai multe accidente de circulatie s-au produs, anul trecut, pe DN1, DN2, DN6 si DN7 iar iunie a fost luna în care s-au consemnat cele mai multe astfel de accidente, a afirmat, marti, Horatiu Pop, Politia Rutiera, transmite Agerpres.
Din punct de vedere al consecintelor, pe DN2 au fost mai multe persoane decedate decât pe DN1.
Horatiu Pop a prezentat situatia accidentelor, dar si a demersurilor pe care Politia Rutiera le face în permanenta pentru a reduce riscul rutier si pentru „a distruge acest flagel care se întâmpla în permanenta pe drumurile publice”.
„Din fericire, pâna în ziua de astazi zicem ca am reusit sa reducem numarul de accidente în circulatie la nivel national si numarul victimelor prin accidente de circulatie. Avem afisata situatia în anul 2023. (…) Se poate observa ca în luna iunie au fost cele mai multe accidente de circulatie pe parcursul anului trecut. Probabil ca este sezonul de vacanta când conducatorii auto circula un pic mai hazardat si tocmai nesocotirea legislatiei – legislatie pe care nu o creeaza si nu o genereaza Politia Rutiera, ci doar o aplica – poate sa duca la tragedii. Am facut o situatie comparativa cu anul 2022 si se poate constata ca avem scaderi la numarul de accidente, cu 190 de accidente, cu 88 de persoane decedate si cu 160 de persoane ranite grav. Daca e sa comparam cu anul 2019, anul de referinta, întrucât în 2020 a început pandemia, avem scaderi substantiale”, a declarat Pop, la conferinta „Drumurile sigure salveaza vieti”, organizata de Deltabloc.
Potrivit acestuia, cauzele care conduc la accidente rutiere au ramas neschimbate, pe primele locuri fiind indisciplina pietonilor, viteza excesiva si indisciplina biciclistilor.
„Trebuie sa revenim asupra cauzelor care din pacate au ramas de-a lungul timpului neschimbate si pe primul loc se afla indisciplina pietonilor. De multe ori în localitatile rurale nu avem conditiile necesare desfasurarii traficului pietonal, adica nu avem trotuare, se circula adesea si pe timpul noptii pe partea carosabila. A doua cauza este viteza, fiind vorba de viteza neadaptata la conditiile de drum sau viteza excesiva. A treia cauza: indisciplina biciclistilor, a patra cauza: neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor si a cincea cauza: neacordarea prioritatii de trecere pietonilor. Aceste cinci cauze reprezinta 63,6- din totalul accidentelor înregistrate pe un an de zile, ceea ce înseamna foarte mult”, a atras atentia Pop.
Referitor la zilele saptamânii în care au fost înregistrate accidente, se constata ca în ziua de vineri au fost consemnate cele mai multe accidente, iar cele mai multe persoane decedate au fost înregistrate în ziua de luni.
„Deci, vedem ca se leaga cumva de weekend, ceea ce trebuie sa ne dea de gândit si de aceea noi încercam pe baza acestor analize sa actionam, sa facem niste planuri de masuri tocmai pe sectoare, intervale orare si zile când sunt înregistrate astfel de evenimente rutiere. Este interesant de vazut si categoriile de drum pe care se întâmpla accidentele. Cele mai multe accidente se întâmpla pe strazi din interiorul localitatilor si municipiilor, formate de drumurile nationale, apoi drumurile judetene, comunale, alte categorii de drumuri si cele mai putine accidente sunt înregistrate, normal, pe autostrazi care au un confort din punct de vedere al circulatiei si au mai multe elemente de protectie”, a explicat el.
În ceea ce priveste coercitia, situatia sanctiunilor aplicate pentru nerespectarea prevederilor Codului rutier arata ca principalele cauze sunt: indisciplina pietonilor – peste 80.000 de sanctiuni contraventionale; viteza – peste 660.000 de sanctiuni contraventionale; indisciplina biciclistilor – 75.000 de sanctiuni contraventionale; neacordarea prioritatii de trecere pietonilor – peste 16.000 de sanctiuni contraventionale.
„Trendul este descendent din punct de vedere al numarului de accidente. Cu voia sau fara voia dumneavoastra, asta este sarcina Politiei Rutiere. Trebuie sa aplicam sanctiuni contraventionale ca sa disciplinam. Poate e o masura foarte buna, poate unii sunt nemultumiti, însa sarcina noastra, pe lânga faptul ca mai sunt situatii punctuale care duc la situatii discutabile, în principal noi la nivelul Inspectoratului General al Politiei Române ne dorim sa aplicam sanctiuni contraventionale tocmai pentru a preveni producerea de tragedii pe drumurile publice. La nivelul Directiei Rutiere am desfasurat actiuni punctuale, pe principalele cauze generatoare. Numarul total de actiuni organizate de Politia Rutiera la nivel national a depasit 58.000 si, totodata, pentru o mai buna interventie, atât la evenimente, dar si pentru a fi prezenti pe drumurile publice, noi am desfasurat activitati în cadrul unor proiecte pe fonduri europene – Mixt mobil – care au vizat dotarea politiei cu aparatura, autospeciale, teste de drog, teste de alcoolemie si alte mijloace – tablete sau imprimante mobile – si în cadrul altui proiect pe fonduri europene mai avem, tot asa, dotarea Politiei Rutiere la nivel national cu aparatura, ca sa putem sa actionam eficient si sa fim la un nivel optim pentru a ne face datoria. Ca masura de preventie, am avut si activitati de educatie rutiera, campanii, interventii la radio si la televiziune si am colaborat cu Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii si cu Centrul de Informatii si Relatii Publice. (…) Politia Rutiera are atributii si în ceea ce priveste avizarea proiectelor de sistematizare a circulatiei, fie ca este vorba despre proiecte cu semnalizare definitiva sau efectuarea de lucrari în zona drumului public si, la nivelul Directiei Rutiere, au fost emise anul trecut, peste 1.000 de avize”, a mai spus Horatiu Pop.
Anul trecut, la nivel national, s-au înregistrat 4.525 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 1.545 de persoane si ranirea grava a altor 3.535. Cele mai multe accidente s-au înregistrat în luna iunie, 449, urmata de octombrie, cu 440, si de iulie si decembrie, cu 432 si, respectiv, 430. Cele mai putine accidente au fost în luna februarie – 251 si aprilie – 322.