![NATO îşi construieşte în România cea mai mare bază din Europa, la Marea Neagră NATO îşi construieşte în România cea mai mare bază din Europa, la Marea Neagră]()
România a început sa construiasca cea mai mare baza militara europeana a NATO, în contextul în care Alianta Nord-Atlantica vrea sa-si consolideze capacitatile în regiunea Marii Negre si sa monitorizeze activitatea Rusiei în aceasta regiune, relateaza Newsweek.
Acest proiect - estimat la 2,7 miliarde de dolari - vizeaza o extindere a celei de-a 57-a baze aeriene a armatei române, Mihail Kogâlniceanu, situata în apropiere de orasul port Contanta. Noua instalatie urmeaza sa aiba un perimetru de aproximativ 32 de kilometri si o suprafata de 28,4 kilometri patrati si sa gazduiasca 10.000 de membri ai persoanlului NATO si familiile acestora.
Nod-cheie al operatiunilor NATO
România este de mult timp un nod-cheie al operatiunilor NATO în regiunea Marii Negre. Mii de militari americani au tranzitat, s-au antrenat si au participat la misiuni în domeniul securitatii în România dupa invazia Ucrainei de catre Rusia.
Aeronave americane de lupta si spionaj opereaza cu regularitate în aceasta baza în cadrul unor operatiuni de patrulare NATO. Postul paneuropean de televiziune Euronews dezvaluia saptamâna aceasta ca au început lucrari la infrastructura de baza - drumuri de acces si retea elecrica.
Mai multe piste noi urmeaza sa fie construite în vederea exploatarii de mai multe tipuri de aeronave militare. Comandantul bazei, Nicolae Cretu, declara ca urmeaza sa existe ”hangare de mentenanta, depozite de carburant, munitie, echipament, material tehnic aeronautic, simulatoare, instalatii de reaprovizionare, cazare, tot ceea ce este necsar sustinerii operarii si misiunilor unei baze de aceasta marime”.
NATO si reteaua de patru grupuri tactice de lupta
NATO a început sa construiasca o retea de patru grupuri tactice de lupta multinationale ale Prezentei Avansate Consolidate (EFP) în regiunea Marii Baltice, dupa ce Rusia a anexat Crimeea în 2014. Dupa invazia rusa a Ucrainei în februarie 2022, Alianta si-a consolidat aceste misiuni si a înfiintat alte patru grupuri tacice în Bulgaria, Ungaria, România si Slovacia.
Franta este tara-cadru a grupurilor din România, iar Belgia, Luxemburgul, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia si Statele Unite contribuie cu forte. Bucurestiul vrea o colaborare mai strânsa cu aliatii sai din NATO - mai ales cu Statele Unite -, în contextul în care Marea Neagra devine un teatru de confruntare tot mai tensionat între Ucraina si Rusia, dar si între Moscova si Occident.
”România s-a impus deja ca un punct de ancorare pe flancul de est al NATO si UE”, declara în iunie Newsweek premierul Marcel Ciolacu. ”România este si va continua sa fie un aliat de încredere al Statelor Unite dedicat stabilitatii si pacii în Europa Centrala si de Est. Suntem hotarâti sa contribuim puternic la comunitatea transatlantica si sa sustinem ferm valorile democratice si drepturile si libertatile fundamentale”, declara Ciolacu.
Flancul de est al NATO
”Consolidarea Parteneriatului Strategic al României cu Statele Unite în domensiunile economic si securitatii este o prioritate absoluta”, dadea el asigurari. ”S-au depus eforturi si altele sunt în curs în vederea consolidarii securitatii pe flancul de est al NATO. În acest sens, vreau sa-mi exprim întreaga aprecier fata de prezenta americana în România, fata de activitatea noastra rodnica împreuna”, declara el.
”Suntem în alerta 24 de ore din 24 si sapte zile pe saptamâna cu privire la influenta si amestecul Rusiei în operatiuni în România si am reusit sa contracaram cu succes asemenea încercari cu mai multe ocazii”, dadea asigurari premierul român.
”Amenintarea continua a activitatilor Rusiei în România ne cere sa luam foarte în serios amenintarile lor hibride si acoperite”, sublinia Ciolacu. ”Rusia a amenintat istoric România si falcul de est european ca o sursa de instabilitate, opresiune si agresiune. Ca atare, cooperam constant ca contracaram încercari ruse de destabilizare a României si partenerilor sai”, declara atunci Newsweek seful Guvernului de la Bucuresti.