![”Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim de război”, pledează Charles Michel într-un editorial ”Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim de război”, pledează Charles Michel într-un editorial]()
”Daca vrem pace, trebuie sa ne pregatim de razboi”, îndeamna presedintele Consiliului European Charles Michel într-un editorial publicat în editia de luni a cotidianului Libération, în care revine asupra celor doi de la invazia Ucrainei de catre Rusia si asupra consecintelor acesteia asupra colaborarii între statele membre ale Uniunii Europene (UE).
”Rusia constituie o amenintare militara grava la adresa continentului nostru european si securitatii mondiale”, diagnosticheaza fostul premier belgian si îndeamna la pregatiri pentru orice eventualitate.
”Daca vrem pace, trebuie sa ne pregatim de razboi”, subliniaza el.
Aceasta pregatire si aceasta întelgere, care îsi au originea într-un summit extraordinar dupa invazie, este necesar sa se traduca într-o trecere la ”modul economiei de razboi”.
”A venit timpul sa ne asumam responsabilitatea propriei noastre secuitati”, pledeaza el.
”Pâna în 2030, este necesar sa depunem eforturi pentru ca sa ne dublam achizitiile de la industria europeana”, considera el.
”Acest lucru ne va permite sa ne consolidam industria apararii, sa îmbunatatim pregatirea în domeniul apararii si sa cream locuri de munca si crestere în întreaga UE”, argumenteaza Charles Michel.
Charles Michel da asigurari în acest editorial ca Uniunea Europeana este necesar sa-si continue sustinerea masiva a Ucrainei în lupta împotriva invadatorului rus, mai ales dupa realegerea lui Vladimir Putin.
”Trebuie sa ne asiguram ca Ucraina obtine ceea ce are nevoie pe câmpul de lupta”, subliniaza el.
”Militarii ucraineni au nevoie urgenta de gloante, rachete si sisteme de aparare aeriana pentru a controla cerul. Trebuie sa folosim bugetul european pentru a cumpara echipamente militare Ucrainei. Sa folosim profiturile exceptionale care provin de la activele rusesti imobilizate pentru a a cumpara arme Ucrainei”, propune el.
Charles Michel evoca în aceasta lunga scrisoare deschisa un summit european prevazut în perioada 21-22 martie la Bruxelles, ”un moment crucial al istoriei”.
El îndeamna statele membre UE la un ”leadership puternic” în vederea ”unirii cetatnilor nostri, întreprinderilor noastre si guvernelor noastre în acest spirit nou în domeniul securitatii si apararii pe continentul nostru european”.