Consiliul Afaceri Externe a adoptat luni Actul privind materiile prime critice (CRMA), regulamentul de stabilire a unui cadru pentru asigurarea unei aprovizionari sigure si durabile cu materii prime critice. Aceasta este ultima etapa a procedurii decizionale.
Actul este astfel adoptat si, dupa ce va fi semnat de presedintele Parlamentului European si de presedintele Consiliului, regulamentul va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si va intra în vigoare în a douazecea zi de la data publicarii sale, mentioneaza un comunicat al Consiliului.
Textul final adoptat luni identifica doua liste de materii (34 de materii critice si 17 materii strategice) care sunt esentiale pentru tranzitia ecologica si digitala, precum si pentru industria de aparare si cea spatiala.
În comparatie cu cele 30 de CRM-uri din 2020, exista sase noi – (Arsenic, Feldspat, Heliu si Mangan, plus Cupru si Nichel – si doua au iesit (Indiu si Cauciucul natural). Niciunul dintre materialele nou depistate (neon, kripton, xenon si lemn rotund) nu este critic.
Cele 34 de materii prime:
Aluminium/Bauxite/alumina
Coking Coal
Lithium
Phosphorus
Antimony
Feldspar
Light rare earth elements*
Scandium
Arsenic
Fluorspar
Magnesium
Silicon metal
Baryte
Gallium
Manganese
Strontium
Beryllium
Germanium
Natural Graphite
Tantalum
Bismuth
Hafnium
Niobium
Titanium metal
Boron
Helium
Platinum group metals
Tungsten
Cobalt
Heavy rare earth elements*
Phosphate Rock
Vanadium
Copper
Nickel
Dependenta violenta de China – de unde vine peste 85- din consum pentru fiecare din materiile prime critice importate
O analiza a ofertei globale confirma faptul ca China este cel mai important furnizor în cazul mai multor materii prime critice. De asemenea, Rusia si Africa de Sud sunt cei mai mari furnizori globali pentru grupa metalelor platinice, Australia pentru litiu, SUA pentru beriliu si heliu, iar Brazilia pentru niobiu, conform ultimului raport al Comisiei Europene privind materiile prime critice. Citeste articolul complet pe cursdeguvernare.ro.
↧