Un val de caldura care afecteaza America Latina de la începutul anului a crescut temperatura resimtita la un nivel-record de 62,3°C la Rio de Janeiro, în Brazilia, în acest weekend, în timp ce ploi amenintau sudul tarii, relateaza AFP.
”Evitati orice expunere prelungita la soare. Hidratati-va!”, a avertizat pe X sistemul municipal al Rio, anuntând o temperatura resimtita de 62,3°C, duminica, la ora locala 9.55 (14.55, ora României) la Guaratiba, un cartier din vest, dupa ce cu o zi mai înainte s-au înregistrat 60,1°C, un record de când a început acest tip de masuratori, în 2014.
Zona de vest a Rio este alcatuita din cartiere sarace, periferice si prost deservite, în care traieste peste 40- din populatia acestui oras cu peste sase milioane de locuitori.
La o temperatura reala, duminica, de 42°C, temperatura resimtita a crescut la cel mai înalt nivel resintit - de 57,7°C - inclusiv în cartierul rezidential al Gradinii Botanice din Rio, privilegiat din cauza vegetatiei abundente.
”Încercam sa ne protejam, sa mergem într-un loc mai deschis, cu mare, dar trebuie sa se faca ceva”, declara AFP o locuitoare din Rio, Raquel Correia, în vârsta de 49 de ani, într-un parc, în centru.
”Mi-e foarte frica ca acest lucru se poate înrautati, pentru ca populatia creste mult, iar despadurirea este foarte importanta, din cauza cresterii numarului de locuinte”, a declarat ea.
Plajele emblematice de la Rio Ipanema si Copacabana erau extrem de aglomerate duminica. Mute persoane s-au refugiat si în Parcul Tijuca, un plamân verde în centrul orasului.
La Sao Paulo, cel mai important oras din America de Sud, cu o populatie dubla fata de Rio, de peste 12 milioane de locuitori, ziua de sâmbata a fost cea mai calda zi a anului, în care mercurul a urcat la 34,7°C.
Aceasta este cea mai mare temperatura înregistrata în martie de când Institutul National brazilian Meteorologic (INMET) a început sa efectueze masuratori, în 1943.
Ziua de duminica a adus o alinare abia perceptibila, iar temperatura a scazut la 34,3 ºC, la nivelul precedentului record al lunii martie, înregistrat în 2012.
Parcurile celui mai populat oras din Brazilia erau pline. Muti oameni au luat cu asalt litoralul, provocând ambuteiaje monstru la iesirea din oras, unde s-au format coloane de masini de 20 de kilometri, potrivit presei locale.
”Înainte n-aveam o caldura ca asta. S-a schimbat mult de ceve vreme”, a declarat AFP o locuitoare în vârsta de 40 de ani, Maria Estevan.
INUNBDATII ÎN SUD
În sudul Braziliei, din contra, ameninta ploaia. Precipitatii extreme urmeaza sa continue saptamâna aceasta, au avertizat autoritatile.
”În aceasta saptamâna exista un risc mare de ploi si furtuni în zona central-sudica a Braziliei”, a avertixat duminica Agentia de informatii meteorologice MetSul.
”Cel mai îngrijorator sistem este un front de aer rece foarte intens care va aduce ploi torentiale si posibile rafale de vânt”, a avertizat ea.
Unele localitati din statul Rio Grande do Sul înregistrau volume de precipitatii ”exceptional de mari”.
La Uruguaiana, cel mai afectat oras din acest stat, s-au difuzat imagini strazi inundate si autobuze pe jumatate în apa.
Precipitatii de pâna la 500 de milimetri de apa pe metrul patrat ar putea avea loc, potrivt MetSul, dupa ce în februarie statul Rio Grande do Sul se sufoca din cauza caldurii unui ”dom de caldura extrema” provenind din Argentina.
Expertii atribuie aceste fenomene extreme si instabilitatea meteorologica modificarilor climatice si fenomenului El Niño, care afecteaza conul de sud al Americii Latine, în plina vara, provocând incendii de padure în Chile.
Clima s-a încalzit în prezent cu 1,2°C fata de nivelul din 1850-1900, cauzând o crestere a episoadelor de seceta, inundatii si valuri de caldura.
↧