Statele Unite ale Americii detin cea mai mare rezerva de aur din lume, aproape cât rezervele de aur ale urmatoarelor 3 tari din topul statelor cu cele mai mari rezerve: Germania, Italia si Franta. Topul e completat de Rusia, China si Elvetia. Calculata pe cap de locuitor, rezervele de aur arata un cu totul alt clasament.
Statele nu mai sunt obligate sa tipareasca bani doar în functie de nivelul rezervei de aur, dar cu toate acestea ele înca stocheaza cantitati mari din metalul pretios.
Aurul are mai multe functii:
-Confera încredere: aurul este considerat un adevarat „depozit de încredere”, sporind stabilitatea economica a unei natiuni, în special în perioadele de incertitudine financiara.
-Da stabilitate monedei: În ciuda relevantei în scadere a etalonului aur, unele tari înca considera rezervele de aur ca fiind esentiale pentru mentinerea stabilitatii valutare.
-Diversificarea portofoliului: tangibilitatea aurului permite tarilor sa îsi diversifice portofoliul, reducând expunerea la risc pe care alte active le presupune.
-Protectie în cazul crizelor economice: aurul îsi pastreaza valoarea în timpul crizelor economice, facându-l un activ valoros în perioadele de criza economica.
-Strategie geopolitica: Tari precum Rusia si China, rivali geopolitici majori ai Statelor Unite, au fost cumparatori semnificativi de aur, folosindu-l ca parte a rezervelor lor strategice.
Pentru companii, aurul reprezinta un activ de marfa care este folosit în medicina, bijuterii si în domeniul productiei de echipamente electronice. Pentru multi investitori, atât institutionali, cât si retail, aurul este o excelenta acoperire la inflatie sau recesiuni.
Unde este depus cel mai mare depozit de aur din lume?
În SUA, într-un seif de la Federal Reserve Bank din New York. Se stie ca contine cea mai mare cantitate de aur din lume.
SUA au rezerve de aur de 8.133,5 tone. Aceasta suma o plaseaza pe primul loc printre tarile cu cele mai mari rezerve de aur.
Tari cu cele mai mari rezerve de aur din lume / per capita
Elvetia este tara a carei rezerva de aur per capita este cea mai ridicata: aproape 120 de grame aur/cap de locuitor. Este urmata de Liban, Italia, Germania si Singapore, la mare distanta.
România se afla pe locul 32 în lume ca nivel al rezervei de aur pe cap de locuitor, cu circa 5,7 grame/capita, în rând cu slovacii si bulgarii.
Mai jos, tarile cu o rezerva de aur de peste 10 grame/locuitor
↧