Alegerile pentru functia de rector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, turul al II-lea, programate astazi, luni, 18 martie, au fost la un pas de a fi amânate. De altfel, în aceasta dimineata, la ora 07.00, când s-a reunit în sedinta Biroul Electoral Central al universitatii, principalele discutii vizau identificarea procedurilor legale pentru ca astazi sa nu mai aiba loc alegerile. Cum s-a ajuns în acest punct?
Totul a pornit de la demisia fostului presedinte al BEC, Olga Andreea Urda, venita intempestiv, duminica seara la ora 20.04. Aceasta reclama ca a identificat duminica seara, cu 12 ore înainte sa înceapa turul a lI-lea al alegerilor pentru functia de rector, informatii despre viata privata în unele articole de presa, fapt care a determinat-o sa îsi dea demisia din functia de presedinte al BEC. În mod normal, demisia unui membru nu afecteaza desfasurarea activitatii: Senatul a validat, odata cu structura actuala, si trei membri supleanti, cât si un loctiitor pentru actualul presedinte, astfel încât procesul electoral (de la referendumul pentru desemnarea metodei de alegere a rectorului încoace) sa se poata desfasura fara sincope.
„Sopârla” din metodologie
Dar Metodologia universitatii, votata pe 17 mai 2023, contine un articol bizar, care e greu de închipuit ca poate fi pus în practica la o universitate care nu are profilul generalist, cum are UAIC. La articolul 3, alineatul 2, se specifica faptul ca Biroul electoral al universitatii este format din sapte membri, alesi din rândul comunitatii UAIC: 2 studenti si 5 cadre didactice, „dintre care unul are în mod obligatoriu pregatire juridica”.
Singura persoana cu pregatire juridica din cadrul BEC al UAIC era fostul presedinte, Olga Andreea Urda. Iar demisia ei ducea la amânarea alegerilor, pâna la momentul în care Senatul nou reunit vota o noua componenta a Biroului Electoral Central, care sa contina si o persoana cu pregatire juridica.
Doar ca sursele ZDI spun ca membrii BEC au ramas surprinsi în aceasta dimineata când si-au dat seama ca procesul electoral trebuie sa înceapa normal, de la ora 08.00. Prima persoana de pe lista supleantilor, lect.dr. Lucian Balanuta, absolvent al Facultatii de Litere, mai avea a doua facultate terminata: Dreptul. Mai mult, acesta a finalizat si un master în studii europene, domeniu interdisciplinar, care presupune studii în economie si afaceri internationale, administratie publica, stiinte politice si drept.
Noul membru, invitat sa-si aduca diplomele de acasa
Sursele noastre descriu ca sedinta a fost una tensionata, membrii BEC cerându-i lect.dr. Lucian Balanuta (FOTO) sa le puna la dispozitie diplomele care sa ateste studiile sale, iar în final ajungând sa-l valideze în functia de membru al Biroului Electoral Central. Presedinte a fost ales, asa cum a mentionat publicatia noastra înca de aseara, conf.dr. Irina Bilan, cu unanimitatea voturilor celor prezenti.
„Credem ca a fost dejucata o tentativa de amânare a votului, doar ca nu îmi dau seama cui ar fi putut sa foloseasca o astfel de manevra. În orice caz, nu a fost întâmplatoare demisia singurului membru cu studii juridice, duminica seara, la ora 20.00, când luni de la prima ora a diminetii urma sa înceapa procesul electoral. Sper sa nu existe alte probleme la vot, fiindca tensiunea la nivelul universitatii este una foarte mare. Procesul trebuie sa se deruleze fara tertipuri”, a precizat o sursa din actuala conducere a universitatii pentru „Ziarul de Iasi”.
Procesul verbal încheiat pe 18 martie la UAIC poate fi citit AICI
↧