![Proba practică pentru permis i-a adus o condamnare unei şoferiţe. „Am făcut cea mai mare prostie din viaţa mea” Proba practică pentru permis i-a adus o condamnare unei şoferiţe. „Am făcut cea mai mare prostie din viaţa mea”]()
Un politist a rezistat tentatiei de a câstiga usor 300 de euro. O soferita aspiranta i-a oferit aceasta suma pentru a ajuta sa promoveze proba practica a examenului auto. Amândoi erau începatori: ea nu stia cum sa ofere mita, politistul nu stia unde sa anunte tentativa.
Andreea Buraga a urmat cursurile de pregatire teoretica si practica în vederea obtinerii permisului de conducere în cursul anului 2021. La poba teoretica, tânara obtinuse 25 de puncte, fiind programata pentru a sustine proba practica la sfârsitul lunii februarie 2022. În dimineata examenului, si-a luat dosarul de candidat, aflat pe bordul autoturismului, si a introdus în acesta suma de 300 de euro.
S-a gasit o bancnota de 100 de euro
În jurul orei 14.00, în masina s-a urcat agentul examinator, împreuna cu martora. Politistul a informat-o pe Buraga ca întreaga activitate va fi înregistrata, apoi a luat dosarul, pentru a verifica documentele. Printre file, a gasit si cele trei bancnote de 100 de euro. A întrebat-o pe tânara ce e cu banii. Aceasta s-a pierdut, spunând initial ca îi pusese din greseala acolo. Apoi, a spus ca asa fusese sfatuita de mai multi prieteni, pentru a promova examenul. „Am facut cea mai mare prostie din viata mea. Am ascultat pe unul, pe altul... de asta”, a spus tânara.
Luat prin suprindere de gestul tinerei, politistul nici nu a stiut initial cum sa reactioneze. „Fereasca-ma Dumnezeu, asa ceva nu am vazut... Ati vazut banii, da? Eu oricum am filmat cu camera banii pe care i-am gasit în dosar. Nu stiu ce numar are la... DNA, DNA-ul era sau cine? Directia Nationala Anticoruptie?”, s-a adresat M.C.G. martorei. În cele din urma, dupa un telefon, politistul s-a lamurit cu privire la institutia abilitata sa actioneze si a sunat la Directia Generala Anticoruptie.
Buraga nu a recunoscut intentia de a da mita
Audiata ca suspect si apoi ca inculpat, Buraga nu a recunoscut intentia de a da mita, afirmând ca uitase banii în dosar. În cauza a fost audiata si mama tinerei, care a declarat ca îi daduse acesteia 300 de euro pentru a-i schimba în lei, deoarece voia sa cumpere lemne pentru iarna. Magistratii Tribunalului nu au avut însa nicio problema în a stabili vinovatia tinerei. Ei au luat în calcul vârsta inculpatei si lipsa antecedentelor penale, stabilind o pedeapsa apropiata de minimul legal de 2 ani de închisoare. Buraga a fost condamnata la un an si 8 luni de închisoare, dar cu suspendarea executarii pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Judecatorii au dispus confiscarea celor 300 de euro. Sentinta Tribunalului nu este definitiva, ea putând fi contestata cu apel.