![În curtea Colegiului Tehnic „Mihail Sturdza” ar putea răsări un hotel sau un bloc de locuinţe În curtea Colegiului Tehnic „Mihail Sturdza” ar putea răsări un hotel sau un bloc de locuinţe]()
În curtea Colegiului Tehnic „Mihail Sturdza” ar putea rasari un hotel sau un bloc de locuinte. O portiune din curtea colegiului, care apare în scriptele Primariei ca spatiu verde s-a dovedit a fi de fapt o proprietate privata. Proprietarii au depus pâna acum trei cereri de eliberare a unor certificate de urbanism, dorind construirea unor cladiri-turn pe o suprafata infima.
În mai 2022, Dumitru si Maria C. au solicitat Primariei eliberarea a trei certificate de urbanism vizând o suprafata de 550 mp de teren. Unul viza construirea de locuinte colective si spatii comerciale, al doilea, construirea unui hotel, iar al treilea, construirea unui sediu de firma. Toate cele trei cereri au fost respinse, invocându-se aceleasi motive. În primul rând, terenul era amplasat în incinta Colegiului Tehnic „Mihail Sturdza”, fiind înscris în Registrul spatiilor verzi din municipiu. Or, schimbarea destinatiei, reducerea suprafetelor sau stramutarea spatiilor verzi este interzisa. Apoi, terenul era situat într-o zona mixa, astfel încât constructiile noi puteau fi realizate numai în baza unor planuri urbanistice zonale. Or, acestea nu existau.
Terenul le apartinea în proprietate
În urma raspunsului dat de Primarie, petentii s-au adresat Tribunalului, solicitând anularea partiala a Registrului spatiilor verzi, în sensul radierii celor 550 mp. Terenul le apartinea în proprietate, iar prin respingerea cererilor erau împiedicati sa-l foloseasca. De asemenea, terenul era inclus în categoria curti-constructii. Prin lege, terenurile apartinând acestei categorii, aflate în proprietate privata, nu pot fi inventariate ca spatii verzi decât dupa eventuala lor expropriere. Primaria nu întreprinsese niciun demers în sensul exproprierii, ci trecuse pur si simplu terenul lor în lista spatiilor verzi din oras.
De cealalta parte, reprezentantii municipalitatii si-au mentinut argumentele cu care respinsesera cererile. În plus, ei au aratat ca terenul nici nu întrunea caracteristicile necesare pentru realizarea unor constructii de tipul celor solicitate, respectiv frontul minim la strada, suprafata minima sau accesul la un drum public. Amplasarea terenului, în curtea Colegiului, lânga fatada de sud-vest a acestuia si calea pietonala de acces în institutie ar fi dus totodata la perturbarea activitatii scolare.
„Ca urmare a unei duble erori”
În analiza dosarului, magistratii Tribunalului au comparat schitele cadastrale ale terenului detinut de Dumitru si Maria C. cu cele ale terenului de 2,44 ha apartinând Colegiului Tehnic „M. Sturdza”. Judecatorii au constatat ca terenurile erau învecinate, fara a se suprapune. Cei doi petenti mostenisera o suprafata de teren inclusa în trecut în curtea Colegiului. Fisa spatiului verde, asa cum fusese inclusa în registrul Primariei, includea si terenul celor doi, dar fara vreun temei juridic. Firma care efectuase masuratorile inclusese din eroare în fisa si un teren proprietate privata, care nu avea ce cauta acolo. „Terenul proprietatea reclamantilor a fost înscris în Registrul spatiilor verzi ca urmare a unei duble erori: societatea care a efectuat masuratorile topografice nu a avut cunostinta ca terenul în cauza este proprietate privata, nu s-a cunoscut faptul ca terenul este înscris în cartea funciara în categoria de folosinta «curti constructii»„, au retinut judecatorii.
Acestia au dispus stergerea din Registrul spatiilor verzi a terenului de 550 mp. Magistratii au acceptat însa argumentul Primariei referitor la necesitatea întocmirii unui PUZ de catre proprietari, pentru ca acestia sa poata cere autorizarea realizarii de constructii. Sentinta Tribunalului nu este definitiva.