Ce secrete ascunde statueta din România unica în lume? Are 8.000 de ani vechime si a fost descoperita în 1956, alaturi de perechea sa, într-un mormânt din epoca neolitica, în zona Cernavoda. De atunci, a devenit celebra în toata lumea, dar înca mai ascunde mistere inexplicabile.
Ce secrete ascunde statueta din România unica în lume? Are 8.000 de ani vechime si a fost descoperita în 1956 pe dealurile din zona Cernavoda, în Dobrogea. De atunci, alaturi de perechea sa, a devenit faimoasa în toata lumea, dar înca ascunde mistere mai putin cunoscute.
Ce secrete ascunde statueta din România unica în lume? Are 8.000 de ani vechime
În 1956, o echipa de arheologi condusa de profesorul Dumitru Berciu facea o descoperire uluitoare la Cernavoda, pe Dealul Sofiei.
Dintr-un mormânt aflat într-un cimitir de inhumatie din epoca neolitica, au fost scoase la lumina, dupa milenii de asteptare, doua figurine de lut ars.
Ele apartineau culturii Hamangia, care a fost denumita astfel dupa vechiul sat Hamangia din comuna Istria, Dobrogea, astazi satul Baia, judetul Tulcea.
Figurinele sunt considerate adevarate capodopere ale artei primitive universale, iar specialistii le-au datat ca având o vechime de aproximativ 6.000 de ani, fiind modelate, cel mai probabil, în timpul Epocii de Piatra, scrie editiadedimineata.ro.
Prima dintre ele reprezinta un barbatul care sta pe un mic taburet cu coatele asezate pe genunchi si îsi sprijina capul în mâini, într-o pozitie ce imita foarte bine actul gândirii.
Mai mult, pe newsweek
↧