![Premier: Neutralitatea religioasă, ameninţată mai mult ca oricând în şcolile din Franţa Premier: Neutralitatea religioasă, ameninţată mai mult ca oricând în şcolile din Franţa]()
Principiul "laicitatii" care guverneaza scolile din Franta si care le interzice între altele elevilor sa poarte însemne religioase ostentative este "amenintat mai mult ca oricând", a declarat miercuri prim-ministrul francez Gabriel Attal, într-un interviu pentru AFP.
"Laicitatea este amenintata. Astazi, (ea este amenintata) probabil mai mult ca oricând. Ea are dusmanii sai, ei sunt politici, religiosi. Însa ea are de asemenea aparatorii sai: profesorii nostri, functionarii nostri, fortele noastre de ordine", a declarat prim-ministrul Frantei.
Dupa intrarea în vigoare a unei legi în 2004, portul de semne religioase ostentative este interzis în toate institutiile de învatamânt din Franta, de la scoala la liceu, pentru a evita orice prozelitism si a mentine o neutralitate religioase în institutiile scolare.
Gabriel Attal a interzis în 2023, când era ministru al educatiei, portul la scoala a doua tinute musulmane - abaya si qami - si se felicita ca "astazi, semnalarile pentru port de semne si tinute religioase sunt la cel mai scazut nivel". "Aceasta este o victorie fara precedent pentru laicitate din 2004 încoace", a declarat Attal.
"Ceea ce ma îngrijoreaza cel mai mult astazi, este ca asistam la o crestere a numarului de semnalari pentru contestarea învatamântului", a adaugat el totodata. "Eu vad în aceasta semnul ca dusmanii laicitatii sunt înca prezenti si cauta sa se infiltreze în scoala si sa o slabeasca", a subliniat seful guvernului francez.
Gabriel Attal nu a precizat despre ce fel de învatamânt este vorba, însa cadre din domeniul educatiei au informat uneori despre tensiuni cu elevi în timpul cursurilor de educatie civica, istorie sau stiinte.
Împotriva acestui fenomen, prim-ministrul francez a promis înfiintarea unor "celule de sprijin pedagogic" pentru profesorii ce doresc aceasta, "ce pot fi contactate de profesorii care fac fata unor rezistente, chiar contestari a ceea ce ei predau". Va fi vorba de "un contract la nivel de rectorat, care le poate propune trei mari solutii: o asociere pedagogica cu profesori referenti ce le pot oferi sfaturi; o prezenta fizica a unui membru din personalul non-didactic în clasa; sau prezenta fizica a unui membru al personalului format, care face parte, de exemplu, din echipele academice valori ale Republicii", a detaliat prim-ministrul Frantei.