Deputatul iesean Silviu Macovei, membru în Comisia pentru controlul activitatii SRI din Parlamentul României, a facut o analiza atenta a situatiei în care se afla România în contextul international actual, unul foarte inflamabil.
„Sunt extrem de îngrijoratoare mesajele, rapoartele si analizele care vin din interiorul NATO cu privire la posibilitatea, tot mai reala, ca blocul anti-democratic (Rusia, China, Iran si altii) sa declanseze un conflict direct cu Alianta. Avertizarile, bine documentate de catre serviciile secrete, prezinta date clare ca în urmatoarea perioada provocarile la adresa tarilor occidentale (România fiind considerata occidentala!) vor fi la un nivel nemaiîntâlnit. Riscul unui conflict militar deschis este cât se poate de real, cu atât mai mult cu cât razboiul hibrid (dezinformari, manipulare, tulburari sociale, atacuri informatice) deja este foarte prezent pe teritoriul tarii noastre! Seful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a declarat public ca „placile tectonice au început sa se miste si s…t ne confruntam cu cea mai periculoasa perioada din ultimele decenii”.
Evident, placile tectonice se refera pe de o parte la aliantele anti-democratice între Rusia, China, Iran la care pare ca se alatura Coreea de Nord si alte regimuri dictatoriale, iar de cealalta parte tarile Occidentale, SUA, Uniunea Europeana, Marea Britanie. Mai mult, serviciile secrete germane si cele britanice confirma cele mai negre posibile scenarii în care Rusia sa se „arunce” într-un conflict cu tari NATO, un front fiind cel din Tarile Baltice si Polonia, iar un altul sud-estic cu România, Republica Moldova, Bulgaria.
Din nefericire, anul 2024 este unul crucial la nivel istoric pentru democratie. În acest an au loc alegeri în Statele Unite ale Americii, iar Donald Trump are sanse reale sa fie nominalizarea Partidului Republican pentru o noua candidatura la Presedintie. Extrem de controversat, Donald Trump este sinonim cu impredictibilitatea, cu impulsivitatea în politica externa si schimbari de directie neprevazute. Aceasta poate fi o vulnerabilitate a NATO mai ales în aceste vremuri în care coeziunea si unitatea trebuie sa fie prioritare!
România este un partener strategic foarte important pentru SUA, mai ales pentru stabilitatea frontului estic al NATO. Totodata, România are nevoie ca SUA sa îsi mentina interesul sustinerii securitatii tarii noastre fiindca fara asumarea SUA a protejarii României, întreaga regiune a flancului Estic este vulnerabila.
Alegerile pentru Parlamentul European sunt poate cele mai importante din ultimele decenii. Europa este divizata nu doar la nivel de opinie, ci chiar în ceea ce priveste principiile democratice. Tot mai multe state europene vireaza catre autocratii, adesea conservatoare si nationaliste. Aceste partide sunt sustinute mai ascuns sau chiar pe fata de Rusia sau China. Nu este nimic rau sa îti aperi natiunea, dar când folosesti „natiunea” doar ca slogan pentru a te agata de puterea politica, democratia si respectarea poporului dispar.
Mai mult, sunt tari europene care ar prefera o apropiere de regimul dictatorial din Rusia pentru afaceri si pentru garantia ramânerii la putere chiar cu deceniile daca s-ar putea. Sa ne amintim ca în istorie niciodata o dictatura nu a adus prosperitate si un trai decent pentru popor; doar pentru cei de la putere (vezi comunismul, fascismul, nazismul).
Din acest motiv, scopul principal al agentilor de influenta rusi (si chiar chinezi) este sustinerea acelor forte politice din interiorul Uniunii Europene care sa slabeasca uniunea atât economic, cât si politic. Evident ca pentru Rusia narativul „Europa este rea” este foarte folositor! Este incomparabil mai usor sa corupi o tara care este singura, rupta de aliante, decât un membru al unei Uniuni puternice. Vedem ce se întâmpla în Ungaria (economic se prabuseste!), în Slovacia, Austria, tari care si-au asumat deschis o „prietenie” cu Rusia autocrata.
Din nou, sa nu ne amagim, cresterea economica a României s-a datorat Uniunii Europene si nu Rusiei sau Chinei! O Uniune Europeana slabita va vulnerabiliza tara noastra la un nivel extrem de periculos: am risca sa ramânem fara fonduri europene în investitii publice si private, fara piete de desfacere pentru produsele românesti, fara acces la tehnologie de ultima generatie, fara investitori puternici în industrie.
De aceea, anul 2024 este esential pentru România si din prisma tuturor rundelor de alegeri europarlamentare, locale, parlamentare si Presedintie. Nu cred ca ne permitem, ca tara, sa votam „la suparare” fiindca nu ne place un om sau altul dintr-un partid. Trebuie sa privim foarte larg situatia globala, nu doar la problemele din „ograda” noastra.
La ora actuala, cel mai puternic si mai stabil guvern este cel condus de Marcel Ciolacu si PSD, un premier „dificil” pentru blocul Estic antidemocratic tocmai fiindca si-a asumat toate angajamentele fata de partenerii externi! Mai mult, Marcel Ciolacu „deranjeaza” fiindca si-a asumat batalii cruciale si pe plan intern: razboiul contra drogurilor, digitalizarea Statului care va duce inevitabil la reforma administrativa, construirea (fara precedent!) de autostrazi. Oare pe cine deranjeaza un premier puternic, asumat?
Stiu ca sunt nemultumiri în rândul populatiei; totodata, însa, cred sincer ca aceste nemultumiri sunt de prea multe ori confiscate si folosite de forte ostile stabilitatii României pentru a „turna gaz peste foc”. Este suficient sa ne uitam la agresivitatea adesea isterica cu care sunt exagerate pe internet si retele de socializare disfunctionalitati administrative ce pot fi rezolvate prin dialog si negocieri (asa cum premierul Ciolacu a dovedit de nenumarate ori!).
Nemultumirile românilor sunt reale, iar cabinetul Ciolacu a dovedit ca este deschis si asumat spre rezolvarea a cât mai multe din aceste nemultumiri. Însa, din pacate, aceste revendicari justificate sunt prea usor deturnabile politic! Iar daca vrem sa ne pastram capul limpede, ar trebui sa ne întrebam: „Cine câstiga daca România este slabita, cu cetatenii speriati si încrâncenati, cu guvernul destabilizat?”
↧