![Prea puțin somn poate crește riscul de diabet? Prea puțin somn poate crește riscul de diabet?]()
Persoanele care dorm mai putin de sase ore în fiecare noapte pot avea un risc cu 16- mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, chiar si atunci când manânca sanatos, sugereaza o noua cercetare. Oameni de stiinta spun ca o alimentatie sanatoasa nu poate compensa privarea cronica de somn.
O analiza a datelor de la aproape 250.000 de adulti din Marea Britanie sugereaza ca persoanele care dorm între trei si patru ore pe noapte pot avea un risc cu 41- mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, în comparatie cu cei care dorm mai mult de sapte ore, în timp ce cinci ore sau mai putin de somn au fost asociate cu un risc cu 16- mai mare.
Cercetatorii spun ca sunt necesare studii suplimentare pentru a valida constatarile, dar subliniaza ca acest studiu sugereaza faptul ca o alimentatie sanatoasa nu poate sa compenseze singura privarea cronica de somn.
Profesorul Christian Benedict, cercetator în domeniul somnului la Universitatea Uppsala din Suedia, a declarat într-un comunicat al universitatii ca aceste constatari „nu ar trebui sa provoace îngrijorare, ci, dimpotriva, sa fie privite ca pe o readucere aminte a faptului ca somnul joaca un rol important în sanatate”.
Se estimeaza ca mai mult de 4,4 milioane de persoane din Marea Britanie traiesc cu diabet zaharat de tip 2 si aproximativ 13,6 milioane de persoane prezinta un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune.
Diabetul zaharat de tip 2 afecteaza capacitatea organismului de a procesa zaharul, împiedicând absorbtia insulinei si având ca rezultat niveluri ridicate de zahar în sânge.
În timp, poate provoca leziuni grave, în special la nivelul nervilor si al vaselor de sânge.
Pentru acest studiu, publicat în revista Jama Network Open, cercetatorii au analizat datele de sanatate a 247.867 de adulti din UK Biobank - o baza de date care contine înregistrari medicale si pe cele legate de stilul de viata a peste o jumatate de milion de persoane.
Scopul cercetatorilor a fost acela de a întelege daca persoanele care dorm prea putin îsi pot reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 prin alimentatie sanatoasa.
Criteriile pentru o alimentatie sanatoasa au inclus consumul a mai putin de doua portii de produse din carne rosie neprocesata pe saptamâna, sau mai putin de doua portii saptamânale de produse din carne procesata, patru sau mai multe linguri de legume pe zi, doua sau mai multe fructe pe zi si doua sau mai multe portii de produse din peste pe saptamâna.
Cercetatorii au ajustat datele pentru factori precum etnia, statutul de fumator, utilizarea de antidepresive, indicele de masa corporala (IMC), tensiunea arteriala, educatia, statutul social si economic si activitatea fizica.
Pe parcursul a 12 ani, 7.905 persoane au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2.
În general, s-a constatat ca persoanele cu cele mai sanatoase diete au un risc cu 25- mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, potrivit studiului.
Dar cei care dormeau mai putin de sase ore pe zi prezentau în continuare un risc crescut.
Prof. Benedict spune ca ar putea exista mai multi factori care sa creasca riscul de diabet zaharat de tip 2 în rândul persoanelor care dorm prost, cum ar fi „un stil de viata sedentar, o functie musculara scheletica diminuata în reglarea nivelului de zahar din sânge si modificari nefavorabile ale microbiotei (bacteriilor) intestinale”. „Studiile privind durata somnului au demonstrat ca indivizii care dorm mai mult au tendinta de a consuma mai putin zahar si mai putine calorii, ceea ce probabil contribuie la o mai buna sanatate metabolica pe termen lung”, a adaugat el.
Comentând studiul, dr. Lucy Chambers, sefa departamentului de comunicare în domeniul cercetarii de la Diabetes UK, spune ca nu exista un singur lucru care sa cauzeze diabetul de tip 2.
„Genetica, vârsta si greutatea corporala sunt contribuitori bine cunoscuti, dar somnul inadecvat este adesea un factor insuficient recunoscut”, a precizat ea.
Aceasta noua cercetare sugereaza ca doar o dieta sanatoasa nu va contracara riscul sporit de diabet zaharat de tip 2 din cauza orelor prea putine de somn, si reaminteste ca alimentatia, exercitiile fizice si somnul sunt toate componente esentiale ale unei bune sanatati.