![Cum diagnosticăm hemoroizii? Cum diagnosticăm hemoroizii?]()
Boala hemoroidala este cunoscuta înca din cele mai vechi timpuri, prima mentiune despre simptomele care o însotesc datând de peste 2000 de ani î.H. Este una dintre cele mai frecvente afectiuni din sfera proctologica însa, în ciuda prevalentei ridicate, boala ramâne deseori subdiagnosticata, o parte dintre pacienti fiind reticenti a se adresa sistemului medical.
În functie de localizare, exista 2 tipuri de hemoroizi:
hemoroizii interni situati în interiorul canalului anal si al rectului inferior, nu pot fi vazuti sau palpati în exterior la dimensiuni normale;
hemoroizii externi, foarte slab reprezentati, situati sub tegumentele de la nivelul anusului.
În functie de evolutie, hemoroizii se clasifica în 4 grade:
gradul I: plexurile venoase sunt usor marite de volum, dar nu prolabeaza ( nu ies în afara anusului) la scaun;
gradul II: în timpul defecatiei hemoroizii prolabeaza prin anus si se reintegreaza spontan imediat dupa acesta;
gradul III: hemoroizii se exteriorizeaza odata cu scaunul, dar nu se reduc spontan, pentru aceasta fiind nevoie de ajutorul degetului;
gradul IV: hemoroizii interni s-au unit cu cei externi si stau permanent în afara anusului.
Simptomele legate de boala hemoroidala sunt: durere, usturime, sângerare, mâncarime, scurgeri anale mucoase, exteriorizarea hemoroizilor. Dintre acestea, durerea este cel mai frecvent simptom raportat însa sângerarea anala, de mai mica sau mai mare amploare, este cea care sperie pacientul si îl determina sa-si învinga teama sau pudoarea si sa mearga la medic.
Consultatia presupune o anamneza amanuntita ( discutia cu pacientul) în care sunt investigati si factorii de risc existenti, precum si examinarea fizica locala prin tuseu rectal prin care specialistul, în urma pregatirii si experientei sale profesionale, poate stabili diagnosticul. În situatia în care se impune examinarea clinica poate fi completata de:
anuscopie: examinarea optica a canalului anal;
sigmoidoscopie: examinarea colonului inferior ( aproximativ 30-50 cm) cu ajutorul unui tub flexibil;
colonoscopie: examinarea întregului colon.
Având în vedere ca simptomele legate de boala hemoroidala se regasesc si în alte afectiuni proctologice( fisuri anale, abcese sau fistule perianale, polipi anali si colonici, cancer colorectal), consultul de specialitate este absolut necesar, fara de care un diagnostic corect si un tratament eficient nu sunt posibile.
Dr. Gabriela CANSCHI
Medic primar chirurgie generala
Spitalul Clinic CF Iasi