![FOTBAL - Politehnica a avut noroc cu carul la Galaţi, dar nu şi l-a băgat în traistă. Un singur punct peste baraj FOTBAL - Politehnica a avut noroc cu carul la Galaţi, dar nu şi l-a băgat în traistă. Un singur punct peste baraj]()
Zeitatile, în special cea responsabila cu împartirea norocului, s-au uitat cu mare drag spre Politehnica Iasi luni, la meciul cu Otelul, de la Galati, din ultima etapa a sezonului regulat al Ligii I.
Mai întâi, parca le-au încurcat vitaminele gazdelor, care, asa cum a recunoscut si antrenorul Dorinel Munteanu, au facut un meci foarte slab, tehnicianul apreciind ca prima repriza a fost cea mai modesta de când lucreaza pe malurile Dunarii. Apoi, în minutul 8, l-au îmboldit pe Teles sa ridice aiurea mâna la o centrare banala a lui Martac si sa faca hent în careu. Cum arbitrul Iuliana Demetrescu nu a vazut, zânele i-au soptit asistentei Tepusa sa dicteze penalty de la tusa. Luat la piept cu mare drag de Fortuna si rudele ei a fost si Roman. La primul meci ca titular în 2024 fotbalistul a alunecat în momentul executarii penaltiului si, conform unor specialisti, precum Constantin Zotta, a lovit de doua ori mingea de la 11 metri. Mijlocasul a avut noroc de doua ori: în primul rând, mingea a intrat în plasa, în al doilea rând – golul nu a fost anulat. În plus, nici repetarea sutului nu a fost dictata, desi Harrison intrase în careu înainte de sut.
Si dupa 1-0 Poli a fost mângâiata cu drag de divinitate, gazdele irosind patru ocazii mari, la una bara salvându-l pe Lung. Apoi, si în minutul 71 Maciel parca a fost deocheat, portughezul ratând, din nou, incredibil. Poli nu a fost însa în stare sa-si bage norocul primit în traista, Stefanovici neobosindu-se la acea faza sa stea lânga Cisotti, care efectiv nu avea cum sa rateze din trei metri, cu poarta goala.
Toata lumea a pierdut
Iasi a pierdut astfel posibilitatea de a câstiga la Galati, punctul obtinut nefolosind prea mult. Toata lumea a avut de pierdut de pe urma ratarii unei victorii care parea facile: clubul a ratat posibilitatea de a încasa zeci de mii de euro din drepturile TV si de a vinde bilete la doar patru meciuri, echipa a intrat în faza a doua a campionatului cu un punct mai putin, fotbalistii au irosit încasarea unei prime consistente, promisa de Cornel Sfaiter, fanii vor vedea doar patru meciuri acasa în play-out, nu cinci.
Dincolo de rateurile pe linie de luni, îngrijoratoare a fost prestatia Politehnicii. Desi a avut în fata o echipa foarte slaba, trupa ieseana nu a fost în stare sa-si creeze vreo ocazie de gol pe tot parcursul meciului si a avut o aparare permeabila, oaspetii fiind la limita corijarii si la capitolul determinare. Îngrijoratoare a fost si lipsa de reactie de la fazele fixe, majoritatea ocaziilor gazdelor aparând dupa faze statice, precum si noua prabusire de la pauza, scenariu care a mai fost vazut des în acest sezon. Astfel, Poli, lamentabila în repriza a doua, nu a miscat, practic, statistica în actul doi!
De neînteles au fost si deciziile tactice luate de Leo Grozavu. Acesta a început iarasi meciul în modulul 4-4-2 cu romb la mijloc care nu a dat rezultate în trecut si, pe final, când trebuia sa forteze victoria, a scos un atacant, Bettaieb, si a bagat un stoper, Katanec, trecând la modulul cu trei fundasi centrali!
De ce e tinut în brate Cornateanu?
Ajunsi la numele antrenorului, trebuie precizat ca tehnicianul care i-a tinut locul suspendatului Grozavu, secundul Mugurel Cornateanu a dat, iarasi, cu bâta în balta. Puternic! Cel care desi a tradat Poli într-un moment critic, în 2021, este trimis sa faca pe banii clubului si cursuri de director sportiv, în detrimentul lui Marius Onofras, team-managerul care merge la cursuri de antrenor (!?), a recidivat dupa declaratiile nefericite de etapa trecuta. Reamintim, Cornateanu sustinuse ca era multumit cu trei puncte din disputele cu Rapid, Dinamo, ambele acasa, si FC U Craiova 1948.
Antrenorul care s-a remarcat prin indicatii tactice fine, de genul „Haide!” sau „Bravo!” a avut o atitudine lipsita de eleganta fata de Iuliana Demetrescu si a plusat printr-o noua declaratie aiuritoare, de atotstiutor, legata de jocul Otelului. De altfel, pâna si un coleg de breasla, Ionut Badea, l-a taxat pe marginea acelor cuvinte pe Cornateanu, spunând, logic, ca de ce nu a luat masuri de contracarare a galatenilor daca tot îi stia asa de bine. Badea este un nou antrenor care l-a taxat pe secundul lui Grozavu, care fusese facut praf si de un alt tehnician, Ianis Zicu. Fostul international afirmase despre cel care are un salariu cât al unor principali din trecut ai Iasului ca „plimba vorba”, „ciripeste” si îsi „lucreaza” colegii.
Traseul Politehnicii în play-out
Tragând linie, un meci de uitat rapid pentru Poli, care, daca vrea sa nu aiba emotii legate de retrogradare, trebuie sa etaleze o cu totul alta fata în cele noua finale pe care le are de jucat în play-out.
Iata programul echipei iesene, care are un singur punct în fata FC U Craiova 1948, echipa aflata pe prima pozitie de baraj, si doar trei în fata FC Voluntari, grupare situata pe o pozitie direct retrogradabila: Otelul Galati – Poli (deplasare – sâmbata, ora 17:00); FC Botosani – Poli (în jurul datei de 30 martie); Poli – FC U Craiova 1948 (6 aprilie); Dinamo – Poli (13 aprilie); Poli – Voluntari (20 aprilie); U Cluj – Poli (24 aprilie); Poli – UTA (27 aprilie); Hermannstadt – Poli (4 mai); Poli – Petrolul (11 mai).
Barajele pentru Liga I au loc pe 19 si 26 mai.