Image may be NSFW.
Clik here to view.
Dincolo de sprijinul acordat de Politehnica ieseana, prin cei 30 de studenti voluntari de la Liga Studentilor de la Automatica si Calculatoare si cadrele didactice de la universitate ce au jurizat, s-a luat o decizie în premiera, înca de anul trecut: competitia a fost recunoscuta ca fiind parte integranta a criteriilor de admitere la TUIASI.
Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi a fost partener organizational al competitiei nationale BRD First Tech Challenge Romania, organizata sub egida Asociatiei „Natie prin Educatie”. Competitia, derulata între 8 si 10 martie, a reunit 48 de echipe de robotica, care s-au întrecut la Iasi, la Centrul de Evenimente AGORA, în etapa premergatoare a concursului national, ce va fi gazduit tot la Iasi, între 22 si 24 martie.
Dincolo de sprijinul acordat de Politehnica ieseana, prin cei 30 de studenti voluntari de la Liga Studentilor de la Automatica si Calculatoare si cadrele didactice de la universitate ce au jurizat, s-a luat o decizie în premiera, înca de anul trecut: competitia a fost recunoscuta ca fiind parte integranta a criteriilor de admitere la TUIASI.
Asta înseamna ca echipele ce au obtinut premii la sectiunea de Control, la faza nationala, anul trecut, au putut obtine admiterea fara examen de admitere la Facultatea de Automatica si Calculatoare, unde se înregistreaza una dintre cele mai mari competitii din mediul universitar iesean. Acelasi lucru se va întâmpla si anul acesta.
„TUIASI, în calitate de partener organizational, este onorata sa contribuie la realizarea acestui proiect major, care îsi propune sa inspire si sa motiveze tinerii pasionati de domeniile STEM (stiinta, tehnologie, inginerie si matematica). În particular, Facultatea de Automatica si Calculatoare de la TUIASI doreste sa sublinieze importanta si recunoasterea acestei competitii ca parte integranta a criteriilor de admitere, o premiera si unica distinctie de acest gen în România în cadrul facultatilor din zona de IT unde concurenta este un însemnata. Acesta a fost unul din argumentele importante în alegerea Iasului ca oras gazda a competitiei finale”, a declarat conf. univ. dr. ing. Catalin Dosoftei, organizator al competitiei din partea Politehnicii iesene.
La fiecare astfel de competitie participa echipe formate din 10-15 membri, însotiti de mentori si profesori coordonatori. La Iasi au fost prezente 48 de echipe de robotica din Bacau, Bârlad, Botosani, Braila, Buzau, Constanta, Câmpulung Moldovenesc, Dorohoi, Focsani, Galati, Husi, Iasi, Onesti, Oradea, Panciu, Pascani, Piatra Neamt, Ploiesti, Râmnicu Sarat, Roman, Suceava, Tg Neamt, Tecuci, Tulcea, Vaslui, Vatra Dornei si o echipa din Republica Moldova – de la Cahul. În total: 520 de liceeni, sprijiniti de 75 de profesori coordonatori si mentori, jurizati de aproape 100 de arbitri licentiati international, din tara si din comunitatea ieseana.
Prezent la deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector al TUIASI, le-a vorbit elevilor despre importanta urmarii unor studii aprofundate în domeniile tehnice si a remarcat performanta si calitatea celor care s-au strâns la Iasi. Prorectorul le-a spus ca, în momentul respectiv, în sala de la Agora era „cea mai mare densitate de inteligenta pe metru patrat din România”, si ca viitorul tarii este în mâinile lor.
În cadrul competitiei finale vor participa observatori americani, deoarece câstigarea fazei nationale este criteriu de calificare la competitia mondiala ce va avea loc în SUA la finalul lunii aprilie. Din juriu au facut parte si urmatoarele cadre didactice de la TUIASI: asist. univ. drd. Laura Ganciu, sef lucrari dr. ing. Tudor Popovici si sef lucrari dr. ing. Cristian Aflori, de la Facultatea de Automatica si Calculatoare, asist. univ. drd. ing. Cristina Cazacu, sef lucrari univ. dr. ing. Ciprian Stamate si asist. univ. drd. ing. Bogdan Anusca de la Facultatea de Mecanica, asist. univ. drd. ing. Alexandru Mitocaru de la Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata si asist. univ. drd. ing. Tiberius Sorescu de la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei.
„FTC înseamna «more than robots» – este un proiect de inginerie si lucru organizat ca într-un startup, care presupune munca, dedicare si mai ales lucru în echipa, o cerinta vitala pentru o echipa de robotica. Astfel, tinerii implicati în aceste proiecte, similar cu un proiect de antreprenoriat, îsi dezvolta abilitatile si descopera un potential drum profesional. Nivelul de la Iasi este foarte bun, este locul al II-lea, sa spunem, dupa Bucuresti, sunt patru competitii în total anul acesta, iar Iasul are deja ranking 2 ca nivel de derulare, puncte si calitate a echipelor”, a declarat Ana Popescu, director de programe la Asociatia „Natie prin Educatie”, organizatori principali ai competitiei.
În urma jurizarii complexe, 16 echipe au fost selectate pentru a avansa la Campionatul National al României, care va avea loc peste doua saptamâni, 22 – 24 martie, tot în capitala Moldovei, în parteneriat cu Politehnica ieseana. La aceasta etapa sunt asteptate echipe din toata tara.
Clik here to view.
