Mii de tineri sunt pregatiti în facultati în momentul de fata pentru meserii care vor disparea sau va fi o cerere mica pentru ele pe piata muncii în perioada 2025 - 2030, ceea ce înseamna ca institutiile de învatamânt superior din tara ar trebui sa-si revizuiasca oferta educationala cât mai repede.
Unele meserii se afla în fata unor schimbari importante, în special în domenii precum agricultura si industria metalurgica, unde cererea de forta de munca se va diminua semnificativ peste doar câtiva ani, potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Cercetare Stiintifica în Domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS), consultat de „Ziarul de Iasi”.
Pe de alta parte, în domeniul sanatatii si asistentei sociale se asteapta sa fie nevoie de mai multi oameni în urmatorii ani. Dar exista si aici o problema: în România nu se investeste suficient în echipamente tehnologice, adica în aparate si dispozitive specifice, iar pe lânga asta exista o lipsa aproape totala a serviciilor de întretinere si reparatii pentru echipamentele medicale, ceea ce face ca joburile în acest domeniu sa fie mai putin solicitate.
Tehnologia schimba piata muncii
Toate aceste schimbari vin pe fondul transformarilor în economie si tehnologie, care influenteaza modul în care piata muncii se va configura în perioada 2025-2030, asa ca autorii studiului subliniaza necesitatea pregatirii tinerilor pentru meseriile viitoare, venind cu directiile în care ar trebui sa se orienteze învatamântul superior.
Pentru lucratorii calificati în agricultura se estimeaza o scadere a cererii foarte accentuata, de peste 300.000 de persoane, în timp ce numarul muncitorilor calificati în metalurgie, masini si echipamente electrice se anticipeaza ca va scadea cu aproximativ 100.000 de persoane pâna în 2030. Va fi cerere scazuta si pentru muncitori constructori si asimilati (fara a fi inclusi electricienii), lucratori în domeniul vânzarilor si muncitori calificati în industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati, se precizeaza în studiu.
Pe ce ar trebui sa se axeze facultatile din tara
În agricultura situatia se anunta destul de dificila, deoarece autorii studiului au stabilit ca pentru învatamântul superior cu profil agricol nu exista nicio ocupatie pentru care se manifesta vreo tendinta crescatoare de-a lungul perioadei de prognoza, adica între 2025-2030. Totusi, ei considera ca principalele ocupatii ar putea fi cele de inginer agronom si inginer zootehnist, însa cu o componenta puternica de IT si cercetare (inginer cercetator agronom, zootehnist, silvicultor, piscicultor). „De asemenea, tinând cont de procesul de automatizare extrem de intens pe care îl cunoaste întregul sistem de masini si utilaje agricole, consideram extrem de importante ocupatiile de inginer mecanic utilaj tehnologic masini agricole”, se mentioneaza în studiul INCSMPS.
Autorii mai cred ca, date fiind riscurile din ce în ce mai mari de extindere a unor boli contagioase, este important ca medicii veterinari sa fie specializati în prevenirea si combaterea acestor boli, deci si aceasta ocupatie va fi la mare cautare în viitor.
Ce se va întâmpla în sistemul de sanatate si asistenta sociala
În sectorul sanatate si asistenta sociala se prevede o crestere substantiala a cererii de personal în anii care vin, de peste 100.000 de persoane. Va fi cerere mare în câmpul muncii atât pentru oameni cu calificare superioara, cât si cu calificare medie. Însa exista „o buba”, mai exact nu se fac investitii în infrastructura tehnologica specifica, respectiv în aparatura si echipamente, lucru care semnaleaza dependenta de importuri a acestui sector de activitate. În plus, exista o lipsa aproape completa a unor facilitati de mentenanta si service de aparatura medicala, care conduce la reducerea cererii de personal pentru astfel de ocupatii.
„Piata care nu reuseste sa investeasca în infrastructura tehnologica, chiar daca investeste în resursa umana (în educatie si formare profesionala, cu alte cuvinte), va contabiliza aceasta investitie la pierderi nete (…). Din acest punct de vedere, este necesara în acest sector, iar aceasta necesitate ne este semnalata de reducerea de cerere la personalul de mentenanta echipamente si aparatura, o investitie în infrastructura tehnologica specifica, fara de care orice investitie în educatia si formarea profesionala a resursei umane si, mai ales, orice crestere de volum a ofertei de personal de specialitate (ocupatiile de medic si asistent medical) sunt fara efect sau efectele pot fi exact la opusul celor asteptate”, sustin autorii studiului.
Situatia în sistemul de învatamânt
În sistemul de învatamânt, printre ocupatiile catre care va trebui orientata oferta educationala specifica ar fi, potrivit INCSMPS, cele de educator specializati, consilier orientare privind cariera, pedagog social, specialist în activitatea de coaching, specialisti în întretinerea si dezvoltarea de platforme web educationale si cele de orientare profesionala si în cariera.
Cum va evolua cererea pentru sectorul constructii, în perioada 2025-2030
În sectorul constructiilor se estimeaza ca va fi un declin major al populatiei ocupate în perioada analizata, de peste 100.000 de persoane. Aici, învatamântul superior de profil va trebui sa se concentreze catre ocupatia de baza de inginer constructii civile si industriale, dar cu specializari catre sistemele de conservare si generare de energie de catre locuinte, de constructie de instalatii de reciclare si sortare a deseurilor, constructii industriale specifice facilitatilor de generare de energii neconventionale, precum si catre inginerii de instalatii.
Un loc important ar trebui sa îl aiba, printre altele, si specializarea de inginerie de constructii si mentenanta infrastructura.
Cum va arata pâna în anul 2030 situatia în sectorul banci si asigurari
În cadrul sectorului banci si asigurari se estimeaza ca se va produce un avans usor al cererii de forta de munca pâna în 2030. Ce spun autorii: „Este evident ca si aici prioritate vor avea ocupatiile care vor dezvolta diferitele tipuri de aplicatii informatice specifice sectorului si care vor avea drept efect pe termen mediu si lung si de durata, reducerea personalului de deservire de tip front-desk, ce constituia pâna în prezent cea mai mare parte a personalului din acest sector. În contextul informatizarii serviciilor este evident ca ocupatiile de administrator de retea de calculatoare, manager proiect informatic, programator, inginer de cercetare în automatica , inginer de cercetare în calculatoare, inginer proiectant si inginer administrator de aplicatii de tip web, inginer de securitate informatica, inginer de dezvoltare a produselor software, inginer de sistem în informatica , inginer de sistem software, specialist în e-Media, e-banking, e-marketing vor constitui ocupatiile cu cerere în aceasta ramura de activitate.”
Situatia din industria constructoare de masini
Industria constructoare de masini va prezenta o stagnare a cererii, potrivit datelor prezentate în studiu. Printre ocupatiile pe care învatamântul superior tehnic de profil ar trebui sa se concentreze se afla cele de inginer cercetare în masini si utilaje cu comanda numerica, inginer cercetare si inginer mentenanta linii de productie automatizate, inginer software constructii auto, inginer de cercetare în tehnologia constructiilor de masini si arhitect naval.
Va creste numarul angajatilor din sectorul administratie publica si aparare
La stat se anunta, ca de obicei, vremuri bune. Studiul arata ca în sectorul administratie publica si aparare se anticipeaza o crestere semnificativa a populatiei ocupate, de aproape 60.000 de persoane. Ocupatiile pentru care cererea se apreciaza ca va spori considerabil sunt lucratori în domeniul serviciilor personale, de îngrijire si de protectie, majoritatea persoanelor având un nivel de calificare înalt. Ocupatiile catre care ar trebui orientata oferta educationala specifica ar fi acelea de asistent pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, asistent personal de îngrijire asistent medico-social, specialist în economia sociala, mediator sanitar, pedagog social, facilitator de dezvoltare comunitara si lucrator social pentru persoane cu probleme de dependenta.
Situatia din domeniul sectorului utilitatilor
Sectorul utilitatilor se refera la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, unde se estimeaza ca va urma o contractie a cererii de forta de munca, de circa 35.000 de persoane. „Învatamântul superior de profil va trebui sa se orienteze catre ocupatii cum ar fi cele de inginer de cercetare în centrale hidroelectrice în ingineria mediului, specialist în managementul deseurilor, inginer de cercetare în protectia mediului, inginer exploatare echipamente si instalatii nucleare. (…) De asemenea, trebuie accentuata pregatirea de specialisti în ingineria de întretinere a centralelor electrice si a celor termice”, se mentioneaza în documentul citat.
Totusi, autorii studiului înteleg ca unele domenii de specializare nu se potrivesc perfect cu cerintele economiei nationale. Ei spun ca vor exista mereu specializari fara corespondenta directa în activitatile economiei, la fel cum vor exista si activitati pentru care nicio specializare nu va fi suficienta pentru a pregati oamenii. De asemenea, vor exista mereu specializari mai generale care pot pregati pentru o varietate larga de locuri de munca.
↧