Aproximativ una din zece persoane din întreaga lume sufera de depresie, dar nu exista biomarkeri aprobati pentru aceasta boala. De obicei, aceasta este diagnosticata cu ajutorul unei evaluari comportamentale. Un recent studiu a constatat însa o corelatie între dilatarea pupilelor si simptomele depresive.
De obicei, atunci când ni se flutura în fata ochilor ceva râvnit, cum sunt banii de exemplu, caile de recompensa din creierul nostru se aprind, iar în aproximativ sase secunde, pupilele ni se largesc în anticipare.
Dar acest sentiment de anticipare a recompensei - si dilatarea pupilelor care îl însoteste - lipseste la multe persoane cu depresie clinica, indica un nou studiu.
Cu cât mai multe simptome de apatie au raportat oamenii, cu atât pupilele acestora se dilatau mai putin atunci când li se oferea sansa de a câstiga o recompensa de 1 euro.
„Reactia redusa a pupilelor a fost vizibila în special la pacientii care nu mai simteau placere si care au raportat o pierdere de energie”, spune primul autor si cercetator care a analizat datele, Andy Brendler.
Dilatarea pupilelor face parte din raspunsul sistemului nervos la stres sau emotie. Aceasta este declansata atunci când o parte a trunchiului cerebral, numita locus coeruleus, produce neurotransmitatorul noradrenalina.
La persoanele cu depresie care se confrunta cu anhedonia - sentimente de plictiseala emotionala si lipsa de bucurie, sau incapacitatea de a simti placerea din activitati fundamentale: mâncat, interactiune sociala, sex - lipsa de dilatare a pupilelor ar putea sugera ca acest circuit de recompensa din creier a fost afectat.
„Aceasta descoperire ne ajuta sa întelegem mai bine mecanismele fiziologice din spatele apatiei”, spune Victor Spoormaker, psiholog si cercetator la Institutul de Psihiatrie Max Planck, din Germania.
În noul studiu, 40 de persoane cu depresie nemedicamentata si 31 de persoane sanatoase au efectuat pe un computer 30 de încercari a trei sarcini diferite. În acelasi timp, dimensiunea pupilelor lor a fost masurata cu ajutorul unui dispozitiv de urmarire a ochilor în interiorul unui aparat RMN.
În timpul fiecarei sarcini, ecranul computerului semnala daca exista posibilitatea unei recompense financiare cu ajutorul imaginilor, iar apoi îi cerea participantului sa raspunda în urma unui flash de lumina. Atunci când persoana reactiona cel mai rapid, ecranul computerului afisa recompensa de 1 euro.
Urmarirea ochilor ar putea fi utila ca test clinic pentru a clasifica persoanele cu depresie în subgrupuri sau pentru a monitoriza raspunsul lor la tratamente, raporteaza cercetatorii.
Într-un studiu realizat în 2018 pe 46 de oameni fara un diagnostic de depresie, acelasi grup de cercetare a constatat ca anticiparea unei recompense monetare a facut ca pupilele participantilor sa se dilate în mod constant.
Este important faptul ca cele mai recente constatari ofera o replicare valoroasa al unui studiu din 2020 al echipei, care a implicat 41 de persoane cu depresie care nu luau medicamente si 25 de persoane sanatoase, cea mai noua lucrare aducând esantionul combinat la 136.
Cercetarea a fost publicata recent, în revista Scientific Reports.
↧