Ce înseamna o mobilitate Erasmus pentru studentii ieseni? Am vorbit pe larg despre experienta ei în Grecia cu Erica Filote, beneficiara a programului Erasmus si studenta a Facultatii de Litere, specializarea Franceza - Rusa, din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza.
„A fost o mobilitate «de studiu» în adevaratul sens al cuvântului.”, spune Erica. Erica Filote (FOTO) a plecat cu o bursa de studiu Erasmus în semestrul II al celui de-al doilea an de studiu, la Universitatea Capodistriana din Atena. „M-am uitat la descrierea fiecarei materii care semana cât de cât cu ce faceam în România. Daca nu gaseam un curs în semestrul al IV-lea, semestrul în care avea loc mobilitatea, cautam prin materiile din anul I sau III, e permis sa alegi materii din fiecare an de studiu din ciclul de licenta.”, îsi aminteste studenta.
„Am cautat de dinainte o firma care sa îmi duca bagajul în Atena, aveam un bagaj mare, de 35 de kilograme. Mi s-a parut un risc sa îl iau cu mine în avion, la cala. E mai bine sa cauti o firma care sa-ti aduca bagajul cât de cât aproape de destinatie, pentru ca, în momentul în care ajungi într-o tara straina, esti oricum dezorientat, e ultimul lucru pe care vrei sa îl faci: sa cari un bagaj cât tine de greu”, relateaza ea.
Prin universitatea gazda, Erica a avut din start acces la un grup de Facebook dedicat cazarilor. A închiriat un apartament împreuna cu o alta studenta, pe care nu o cunostea. Costul cazarii a fost între 300-400 de euro, dar a inclus toate utilitatile. Un avantaj a fost ca universitatea avea o cantina unde micul dejun era gratuit pentru toti studentii, iar printr-un card de student international Erica a avut si celelalte doua mese gratuite.
La Universitatea Capodistriana din Atena, cursul nu este separat de seminar, toate activitatile erau incluse într-un curs extins de trei ore, care cuprindea atât prelegeri teoretice, cât si aspecte practice. „O parte solicitanta legata de materii a fost ca profesorii nu faceau paranteza, nu dadeau explicatii, în limba româna sau engleza, ci în greaca. La rusa a fost greu, a fost o mobilitate în adevaratul sens al cuvântului de «studiu». Examenele au fost aceleasi, în acelasi timp cu studentii greci. Nu am fost favorizata în vreun fel, nu am avut doar note de 10. Mi-am luat singura notite, am facut teme si am avut activitate.”
Între cheltuielile din Grecia si cele din România nu a fost o diferenta mare. Erica mai povesteste ca a participat la excursii organizate de asociatia Erasmus Student Network din Atena. Aspectul financiar depinde foarte mult de bugetul fiecarui student si de modul în care alege sa-si petreaca timpul în oras. Erica a fost atenta cu cheltuieli, iar bursa Erasmus i-a permis sa iasa în oras atunci când simtea nevoia. Un aspect uneori deficitar în unele situatii sau tari în care pleaca studentii.
Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studentesc” citeste AICI
Toate articolele din noua sectiune ZdI “Ziarul Studentesc”, AICI
↧