![Teste de stres: Europa simulează o criză alimentară globală pe 2024-2025. Scenariile Teste de stres: Europa simulează o criză alimentară globală pe 2024-2025. Scenariile]()
Guvernele din Uniunea Europeana se implica în crearea de scenarii si gasirea raspunsurilor posibile la o criza alimentara globala. Simularile iau în calcul o combinatie de factori majori, precum razboiul din Ucraina si efectele lui asupra aprovizionarii cu cereale, evenimente meteorologice extreme ca El Nino si La Nina si impactul acestora asupra recoltelor de soia din America de Sud, protestele fermierilor din UE care au perturbat lanturile de aprovizionare ale supermarketurilor, sustin oficialii europeni.
Simularile au la baza si exemplul întreruperilor dramatice ale lanturilor de aprovizionare ca efect al pandemiei de Covid. Primele luni ale crizei provocate de coronavirus s-au caracterizat prin achizitiile irationale de alimente facute dintr-un sentiment de panica care au golit rafturile supermarketurilor.
1, Test de stres pentru o criza alimentara
Agentia Bloomberg a oferit detalii despre o conferinta desfasurata luna trecuta la Bruxelles, si care a constat în simularea unei penurii de alimente pentru perioada 2024-2025 în Europa: „Timp de doua zile la Bruxelles s-au adunat aproximativ 60 de oficiali ai Uniunii Europene, experti în securitatea alimentara, reprezentanti ai industriei alimentare si jurnalisti pentru a analiza posibilitatea, de neconceput cu doar câtiva ani în urma, a izbucnirii unei crize alimentare globale”
Piotr Magnuszewski, un analist de sisteme si designer de jocuri de calculator, care a participat la crearea simularii prezentate la conferinta le-a spus participantilor: „Asteptati-va la haos” si a avertizat: „Uneori puteti fi confuzi si sa nu dispuneti de suficiente informatii pentru a lua decizii”.
Dupa cum subliniaza autorul articolului, participant la test, trebuie remarcat ca un continent care se remarca prin abundenta de produse alimentare se preocupa în prezent de testarea propriei securitati alimentare
În schimb, testele de stres sunt obisnuite în industria bancara dupa criza financiara, iar oficialii guvernamentali si factorii de decizie din SUA au exersat asa-numitele simulari de razboi, chiar si una care implica izbucnirea unei pandemii, cu doar câteva luni înainte de aparitia coronavirusului.
2, Europa, continentul cu cea mai mare siguranta alimentara, în pericol
În Europa, exercitiile conduse de guvern sunt rare, cu atât mai putin unul concentrat pe criza alimenatra, potrivit lui Magnuszewski, director stiintific la Centrul pentru Solutii de Sisteme din Varsovia, Polonia.
Aparent, Europa se afla într-o pozitie de invidiat. Este unul dintre cei mai mari furnizori de produse alimentare din lume, de la cereale si lactate pâna la carne de porc si ulei de masline, cu unele dintre cele mai scazute niveluri de insecuritate alimentara.
În medie, doar 14- din cheltuielile gospodariilor au fost destinate alimentelor în 2021, comparativ cu aproximativ 60- în Nigeria si 40- în Egipt. Indexul Global al Securitatii Alimentare clasifica în mod regulat tarile europene drept cele mai sigure din lume.
Dar exista vulnerabilitati. Evenimentele meteorologice si climatice îi afecteaza în mod regulat pe fermieri, costând Europa mai mult de 50 de miliarde de euro în pierderi financiare în 2022. Costul îngrasamintelor si al energiei necesare cultivarii terenurilor agricole si mentinerii în functiune a serelor a crescut în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Mai mult, pe curseguvernare