![Belgia ”a apărut pe harta lumii” mulţumită Rusiei, delirează Vladimir Putin Belgia ”a apărut pe harta lumii” mulţumită Rusiei, delirează Vladimir Putin]()
Belgia ”a aparut pe harta lumii ca stat independent în mare parte multumita Rusiei si pozitiei Rusiei”, a declarat presedintele rus Vladimir Putin la Sirius, în Rusia, la Festivalul Mondial al Tineretului, fara sa spuna însa cum anume, o noua pozitie revizionista în timpul Razboiului din Ucraina, scrie Le Figaro.
Rusia ”are propria istorie cu un numar de tari din întreaga lume”, a dat el asigurari miercuri.
În realitate, Rusia si tarul Nicolae I se opuneau independentei Belgiei.
În 1970, o parte a Tarilor de Jos Austriece - Belgia de azi - s-a ridicat si a proclamat Statele Unite ale Belgiei, însa armata imperiala austriaca si-a restaurat rapid autoritatea.
Cu câteva luni înainte de abolirea monarhiei, regele Ludovic al XVI-lea declara razboi Austriei, în 1792, si cucerea provinciile belgiene, disputate, pe care apoi avea sa le anexeze si sa le împarta în departamente.
Congresul de la Viena, care a remodelat lumea dupa revoltele napoleoniene, încredinta Belgia si Luxemburgul actuale printului Tarilor de Jos, pe care l-a numit atunci rege.
O serie de conflicte religioase, financiare si lingvistice aveau sa conduca la o revolutie, în 1830.
Franta s-a ridicat împotriva regelui Charles al X-lea, condusa atunci de catre penultimul rege francez Louis-Philippe.
Belgia si-a proclamat independenta, iar regele Tarilor de Jos apela la Sfânta Alianta pentru a-l repune în drepturi.
Doar Rusia si-a oferit ajutorul si si-a pus armata în miscare.
Tarul Nicolae I, supranumit ”Jandarmul Europei”, un autocrat pe al carui portret Vladimir Putin îl tine în birou, considera aceasta revolutie drept o jignire personala, întrucât fiica sa era sotia printului mostenitor al regatului olandez.
Pâna la urma, armata rusa avea sa zdrobeasca Insurectia de la Varsovia, în Polonia, si sa nu mai marsaluiasca pâna în Belgia.
În urma unei serii de negocieri , noul rege al Belgiei devine Léopold I, din Casa de Saxa-Cobourg si Gotha, care se casatoreste cu fiica lui Louis-Philippe I, Louise d’Orléans.
Regatul Unit voia sa evite - o constanta în politica britanica - ca Franta sa controleze portul Antwerpen.
Nicolae I întârzie, la rândul sau, sa recunoasca independenta Belgiei, la fel ca regimul lui Louis-Philippe, pe care o considera drept ilegitima.