![Este momentul gradinăritului de primăvară Este momentul gradinăritului de primăvară]()
Când, la început de primavara, pietele si supermarketurile sunt invadate de plicuri cu seminte de tot soiul, pare ca stim ce avem de facut în gradina. Daca ar fi, însa, atât de simplu, ce farmec ar mai avea gradinaritul?
Primul pas: adunarea resturilor vegetale si a gunoaielor, în vederea aplicarii îngrasamântului, dar si pentru ca nici gradina, nici curtea nu arata tocmai îngrijite la final de iarna. Pasul doi: pregatirea uneltelor si realizarea de reparatii acolo unde este cazul.
Daca ai parcurs toti pasii de mai sus, este momentul sa treci la lucrarile agricole. Începe cu alegerea semintelor pentru gradina de legume si a arborilor sau arbustilor care crezi ca si-ar putea gasi loc aici, sau în curte.
Marul, prunul sau caisul sunt pomi fructiferi care se descurca bine în diferite zone, caisul si piersicul fiind însa mai dificil de cultivat în nordul tarii. Gardul viu este, de asemenea, o optiune de luat în calcul, cel cu crestere rapida (tuia sau buxus) neavând nevoie de constructie de la zero, ci mai degraba de o întretinere atenta.
În ceea ce priveste rasadurile de legume, poti planta aproape orice, cu conditia sa asiguri conditiile necesare dezvoltarii plantelor, începând cu administrarea îngrasamintelor.
Lucrari agricole realizate în livada si în gradina de legume:
1. Dupa curatarea gradinii de uscaturi, si presupunând ca ai realizat deja o aratura, în toamna, primele lucrari pe care le ai de facut sunt afanarea si nivelarea solului, urmate de aplicarea îngrasamântului. Pamântul din gradina poate fi fertilizat cu muschi de turba sau compost (amestec de resturi vegetale care fermenteaza lent si ofera solului doza de nutrienti necesara), dar sa nu uitam nici de solutia clasica: gunoiul de grajd procesat.
2. În livada, se adauga de asemenea fertilizant, la radacina pomilor, dupa ce am sapat pamântul din jur. Primavara, înainte de înflorire, este si momentul taierilor la pomii fructiferi, pentru formarea coroanei si stimularea formarii rodului, si al aplicarii tratamentelor fitosanitare, care previn sau amelioreaza bolile provocate de daunatori.
3. Ocupa-te acum de transplantarea pomilor si arbustilor si de îndesirea gardului viu.
4. În cazul rasadurilor de legume, plantarea se face dupa pregatirea semintelor si saparea cuiburilor pe rânduri, distanta dintre acestea tinând cont de cerintele fiecarei plante si de spatiul disponibil. Ce înseamna pregatirea semintelor? Semintele care vor fi plantate se pun la încoltit într-un vas cu apa, la temperatura camerei, procedeu care trebuie sa ne arate care dintre acestea vor da legume si care nu.
5. Lunile martie-aprilie reprezinta perioada ideala pentru sadire, în cazul celor mai multe plante, însa unele soiuri, cum ar fi cele de salata, pot fi însamântate de mai multe ori pe an.
6. Mai exact, calendarul plantarilor în gradina de legume arata asa: la final de februarie si început de martie, se planteaza patrunjelul, mararul, leusteanul, morcovul, ceapa, usturoiul, ridichile de luna, spanacul, salata verde. În a doua jumatate a lunii martie, putem începe sa plantam cartofii timpurii si varza timpurie. Începând cu luna aprilie, plantam dovleceii, rasadurile de rosii si ardei, soiurile de varza, pepenii, iar spre finalul lunii, fasolea, sfecla rosie si castravetii.
7. Daca au aparut multe fire într-un singur cuib, la câteva zile dupa plantare, vom rari plantele, pastrând întotdeauna firele mai viguroase.
8. Daca ai plantat vita de vie, în anii anteriori, primavara este momentul pentru dezgropare, musuroire si taierea altoiului.
Ce lucrari aduce primavara în gradina de flori
- Îndeparteaza stratul de mulci aparut peste iarna pe suprafata florilor, însa treptat, pentru ca este vorba despre un strat protector, iar vremea poate fi înca mult timp capricioasa.
- Înlatura buruienile din jurul florilor plantate în gradina, sau în ghivece. Orice urma de neglijenta acum va avea urmari nedorite pe termen lung.
- Verifica nivelul pH-ului solului cu ajutorul unui kit de testare (hârtie de pH si putina apa distilata). Valorile ideale, de care depinde longevitatea plantelor, sunt cuprinse între 6 si 7. pH-ul poate fi echilibrat prin metode naturale, aplicarea de compost, rumegus sau muschi de turba ducând la scaderea acestuia, în timp ce cenusa rezultata din arderea lemnului ajuta la cresterea nivelului pH-ului.
- Primavara se planteaza urmatorii bulbi: crinul, dalia, begonia, irisul, gladiola. Lalelele, zambilele si narcisele se planteaza toamna, din septembrie pâna în noiembrie.
- Este momentul sa tunzi si sa stropesti trandafirii, dar si sa sadesti florile care vor înflori în perioada verii. În primavara se planteaza si panselutele, petuniile, florile de piatra, lavanda, dar si gardul viu.
- Mutarea gardului viu dintr-un loc în altul este dificila, asa ca daca te pregatesti de plantare, alege cu grija locul.