![O conferinţă interesantă despre Medicina Translaţională O conferinţă interesantă despre Medicina Translaţională]()
Directorul Centrului de Medicina Translationala din cadrul Universitatii Semmelweis a sustinut prelegeri despre rolul salvator de vieti pe care l-ar putea avea stiinta în societate, si a exemplificat cu rata ridicata de mortalitate a celor care sufera de pancreatita
În perioada 4-5 martie 2024, dr. Péter Hegyi, membru al Academiei de Stiinte din Ungaria si directorul Centrului de Medicina Translationala de la Universitatea Semmelweis din Budapesta, a sustinut doua conferinte stiintifice.
Ce este însa Medicina translationala? Aceasta este definita de Societatea Europeana de Medicina Translationala (EUSTM) ca “o ramura interdisciplinara a domeniului biomedical care se sprijina pe trei piloni principali: banca de date,tratarea bolnavului si comunitatea (medicala mondiala)”. Scopul medicinei translationale (TM) este de a combina discipline, resurse, cunostinte si tehnici în cadrul acestor trei piloni pentru a promova îmbunatatiri în preventie, diagnostic si terapie.
“Studentii români sunt inteligenti”
Astfel, în cadrul primei prelegeri, intitulata „From Science to Society: Transforming research to Society”, dr. Hegyi a transmis un mesaj de apreciere, spunând ca “avem studenti din 21 de tari diferite, dar cei mai inteligenti vin din România”.
Ulterior, pornind de la o statistica tulburatoare, medicul a demonstrat în ce mod medicina translationala poate contribui la reducerea ratei de mortalitate, oferind exemplul modelului ciclic de medicina translationala dezvoltat de Academia Europaea, organizatie a carei misiune asumata este de a sustine educatia si cercetarea la cel mai înalt nivel al excelentei, sau al programului hibrid de doctorat si rezidentiat în medicina Translationala al Universitatii Semmelweiss, care ofera oportunitatea studentilor de a se implica simultan în activitatea medicala si stiintifica.
“Pe baza datelor colectate de EUROSTAT, în medie 1,7 milioane de oameni mor anual în Europa, dintre care 1,2 milioane de decese ce ar putea fi prevenite prin masuri de preventie si interventii mai eficiente în domeniul sanatatii publice. Daca ne uitam la distributiile pe tari, mai ales în partea estica, multe vieti ar fi putut fi salvate. Avem nevoie de sisteme. Avem nevoie de tineri talentati, interesati de stiinta, de idei inovative si de oameni priceputi care sa le aplice”, a adaugat acesta.
Pe parcursul celei de-a a doua prelegeri de la UMF Iasi, si ultima, denumita „Unveiling the Hidden Dangers: Exploring Mortality and Morbidity Risks in Post-Acute Pancreatitis Patients”, dr. Hegyi a prezentat rezultatele unui studiu în care au fost analizate cauzele si factorii de risc care stau la baza ratei ridicate de mortalitate, dupa externare, a pacientilor care sufera de pancreatita acuta.
Dr. Hegyi, un recunoscut cercetator în comunitatea stiintifica
Apreciat pentru contributiile sale semnificative în pancreatologie si educatie medicala, descoperirile sale în pancreatologie au elucidat rolul critic al celulelor ductale în pancreatita, demonstrând cum substante precum acizii biliari, acizii grasi si etanolul afecteaza secretia ductala pancreatica prin deteriorarea mitocondriala si suprasolicitarea calciului.
A fondat Academia Nationala de Educatie Stiintifica din Ungaria, un sistem pionier care integreaza educatia continua în stiinte pentru elevi si studenti, implicând oameni de stiinta de top din întreaga lume, inclusiv laureati Nobel.