Nu am enumarat proiectele futuriste de infrastructura sau deja celebrele machete cu care Primaria îi pacaleste pe ieseni o data la patru ani. E un scurt inventar, defel exhaustiv, al unor investitii publice usor de implementat, inclusiv de o administratie quasi-competenta si pe alocuri corupta. Sunt idei în general bune, ambalate frumos, dar de care se alege praful.
Iesenii care aleg sa colecteze selectiv gunoiul folosesc o cartela, tasteaza codul si arunca deseurile în pubelele „high tech” achizitionate recent de Salubris. Iesenii mai de la tara, nostalgici sa arunce gunoiul alandala în pârâul din fundul ograzii, sunt filmati si amendati de Politia Locala. Asa functioneaza, în teorie, serviciul de salubritate în orasul nostru. În realitate, iesenii nu au primit cartele, pubelele „high tech” se deschid cu mâna („trapa” de picior e de obicei stricata), iar camerele video sunt folosite rar, pentru diverse evenimente produse în zona (infractiuni sau accidente rutiere). S-au cheltuit zeci de milioane de euro pentru un sistem „integrat” care asigura o colectare selectiva de 15-, în conditiile în care anul viitor România trebuie sa atinga pragul de 55-. Vor curge gârla amenzile de la Bruxelles, dar iesenii obisnuiti sa arunce gunoiul la gârla tot nu vor fi amendati. Tariful la salubritate va exploda pentru toata lumea, nediferentiat de simtul civic.
Modul în care functioneaza serviciul de salubritate la Iasi e simptomatic pentru cum s-a modernizat orasul cu bani publici. Multa forma, zero fond. Piste de biciclete desenate pe trotuar, butoane la semafoare care functioneaza ca la loto (6 din 49), spatii verzi cu atentionare „nu calcati iarba”, panouri în statiile CTP care aproximeaza sosirea tramvaiului/ autobuzului în marja sfertului academic, rahati de patrupede la doi pasi de pubele amenaje pentru câini, trafic rutier lejer numai atunci când se taie curentul si pica sistemul de management al traficului, spatiu de arta contemporana dat pe mâna unui politruc fascinat de cusma dacica, festival al diasporei la care participa majoritar pensionari care au vizitat cândva Cehoslovacia, milioane de euro investite în academia de fotbal a Politehnicii, numai pe hârtie, pentru ca banii ajung pe cardurile unor jucatori mediocri din America Latina, piete pentru producatori în care misuna samsarii, muzee amenajate cu fonduri europene în care nu intra decât angajatii municipalitatii sa-si ridice leafa, blocuri anvelopate în culori dupa bunul plac, evenimente artistice de amploare care mor dupa prima editie, zile în care iesenii sunt invitati sa redescopere mersul pe jos sau transportul public, dar parcarile institutiilor publice se umplu de masinile functionarilor, aer conditionat în autobuze daca are chef soferul, care sofer trebuia sa poarte uniforma, dar din varii motive nu mai poarta, cum si controlorii urmau sa se îmbrace „regulamentar”, dar s-au razgândit, politisti calare cât sa nu le sara în ochi muntii de seminte de lânga banci si, în general, o politie locala despre care afli ca exista când, o data la zece ani, e arestat primarul.
Nu am enumarat mai sus proiectele futuriste de infrastructura sau deja celebrele machete cu care Primaria îi pacaleste pe ieseni o data la patru ani. E un scurt inventar, defel exhaustiv, al unor investitii publice usor de implementat, inclusiv de o administratie quasi-competenta si pe alocuri corupta. Sunt idei în general bune, ambalate frumos, dar de care se alege praful. Se risipesc anual milioane de euro pe proiecte cu sclipici si „ambalaje” marcate ca bune-practici, dar care expira imediat ce s-a taiat panglica. Si niciodata vreun vinovat, cu nume si prenume. Iesenii nu asteapta neaparat demisii sau taieri salariale, ci decizii care sa probeze o minima responsabilitate a cheltuirii banului public. „X-ulescu a cerut cravate pentru vatmani, vatmanii le-au refuzat din motive obiective, X-ulescu a primit mustrare.” De ce ar colecta iesenii selectiv gunoiul, câta vreme Primaria îsi ascunde gunoiul sub pres?
↧