![„Va fi demolat parcul pentru un bloc?” Teren de vânzare cu 300.000 de euro în zona Copou. Artizanii afacerii, fii de personaje notorii „Va fi demolat parcul pentru un bloc?” Teren de vânzare cu 300.000 de euro în zona Copou. Artizanii afacerii, fii de personaje notorii]()
Proprietarii „blocurilor rusesti” de pe strada Garabet Ibraileanu, din Copou, au din nou emotii ca s-ar putea trezi cu un bloc, lânga ei, pe un spatiu verde de 532 metri patrati. „Ziarul de Iasi” a scris si în 2022 de problemele lor, dupa ce proprietarul terenului, notarul Radu Mogos, fiul fostului deputat PNL Adrian Mogos, avea planuri pentru o cafenea sau o clinica medicala pe spatiul respectiv. Asociat îi este chiar fiul fostului sef al Parchetului National Anticoruptie Ioan Amarie.
Desi vecinii erau alertati de un PUZ mai vechi facut de Radu Mogos împreuna cu Alexandru Amarie, fiul lui Ioan Amarie, fostul sef al Parchetului National Anticoruptie din vremea lui Adrian Nastase, acum a aparut o noua veste: terenul e de vânzare. „Ziarul de Iasi” a studiat indicatorul de la fata locului si a gasit anuntul pe doua platforme online, olx.ro si storia.ro, scos la vânzare cu 290.000 de euro, respectiv 240.000 de euro.
Locatarii cu care a discutat „Ziarul de Iasi”, ce si-au gasit de câtiva ani un avocat care le prezinta cauza în fata Primariei si Prefecturii, nu stiu daca anuntul vânzarii ar trebui sa îi îngrijoreze mai tare sau nu. Pe de o parte pare ca a picat proiectul blocului de locuinte pe care ar fi putut sa-l ridice acolo notarul Radu Mogos, chiar daca el a negat vehement ca ar vrea sa faca asta atunci când a fost întrebat de „Ziarul de Iasi” în 2022. Pe de alta parte, oamenii sa tem ca ridicarea unui proiect imobiliar de amploare poate duce la afectarea cladirilor deja construite de zeci de ani si la pierderea unei importante oaze de oxigen într-un cartier poluat de traficul de pe strada Pacurari, aflata în apropiere.
Mogos: „A fost ideea asociatului meu”
Pe cei 532 de metri patrati localnicii spun ca au fost plantati copaci într-o operatiune de împadurire pentru consolidarea versantului Toma Cozma - Pacurari înca din anii 1960, iar acum se tem ca taierea lor pentru a face loc unei constructii ar duce la riscul de alunecare a versantului si afectarea constructiilor deja existente. La rândul sau, notarul Radu Mogos a precizat pentru „Ziarul de Iasi” ca în zona respectiva au crescut copaci pe terenul unei case cu o amprenta la sol de peste 300 de metri patrati.
CITESTE SI: Bloc lânga Spitalul CFR? Un notar si-a ridicat vecinii în cap
Întrebat de ce s-a decis sa vânda, notarul a invocat problemele necesare cu obtinerea unui PUZ pentru constructie, timpii mari de asteptare pentru aprobarile de care ar avea nevoie, cât si lipsa de experienta. În opinia sa, spune el, nu ar trebui sa fie construit un bloc acolo, dar nici nu stie cine va achizitiona terenul.
„A fost ideea asociatului meu de pe terenul respectiv, am vorbit si cu o agentie, este si de vânzare, nu stiu în ce masura voi continua eu proiectul. Am gândit-o ca pe o chestie de suflet si de bun augur, dar la vremurile de acum, la cum sunt costurile, clar e un proiect sensibil. Orice teren în zona centrala, din cauza faptului ca avem un PUG foarte vechi, are nevoie de PUZ care în Iasi se cere de foarte mult timp la orice, chiar daca nu mi se pare normal, si dureaza si mult. Nu m-am gândit daca sa vând sau nu, nu este o prioritate pentru mine, as putea sa astept si un PUG sa apara”, a declarat Radu Mogos pentru „Ziarul de Iasi”.
Localnicii se plâng de posibila poluare
Acesta a mai explicat ca discutia este una mai complexa, dar nu a fost contactat de nimeni pentru vânzare si ca nu exista în momentul de fata ideea construirii unui bloc acolo. Mogos spune ca, din perspectiva sa, nici nu s-ar potrivi un ansamblu de locuinte acolo, el vede inclusiv o parcare ca fiind o posibila investitie.
„Eu stiu foarte bine zona, e pacat sa fie înca un bloc de locuinte, e aproape de universitate, de spital, s-ar putea gasi o utilitate mult mai buna din punctul meu de vedere, precum o parcare supraterana; sunt mai multe posibilitati de a valorifica un loc pe care a existat o casa”, a completat notarul.
Iesenii s-au plâns însa din 2022 publicatiei noastre ca o constructie majora acolo, cum este o parcare sau un bloc, ar creste valorile de trafic si de poluare. „Zona nu a fost gândita niciodata sa tina multe blocuri, cu acces auto, cu parcari, cu aglomeratii. Si asa blocurile construite supraliciteaza capacitatea de aici: avem un singur drum de acces si acela cu sens unic, care intra pe la Spitalul CFR si iese direct în Pacurari. Daca se mai ridica un bloc aici, ramânem fara spatiu verde, riscam sa o ia tot dealul la vale si ne sufocam de trafic si de poluare”, au spus vecinii.
În momentul de fata, în zona respectiva cresc mai multe specii de arbori, având structura unui parc neamenajat. Scarile de pe de o parte si cealalta a structurii leaga strada de diferite puncte de acces catre Colegiul Negruzzi. Primaria doar ce a finalizat un obiectiv de investitii în zona, reamenajând toate spatiile verzi – teren public, cu alei cu dale si copaci toaletati.