![Primărie obligată să mute conductele de apă: le-a băgat prin curtea unui localnic fără să-l întrebe Primărie obligată să mute conductele de apă: le-a băgat prin curtea unui localnic fără să-l întrebe]()
Un satean din Dumesti a determinat schimbarea proiectului local de înfiintare a retelei de apa-canal. Omul s-a trezit ca tevile îi trec prin curte, fara ca cineva sa-l fi întrebat si pe el. În planurile primariei, curtea era drum.
În ianuarie 2020, Bogdan G. a chemat în judecata primaria comunei Dumesti, cerând obligarea acesteia la demontarea retelei de apa-canal de pe terenul sau ori obligarea acesteia la plata unei chirii. El a aratat ca lucrarile de instalare a retelei au fost efectuate pe când era plecat din tara, fara sa fi fost macar consultat. Conform legii, proprietarii de terenuri sunt obligati sa permita trecerea retelelor edilitare de apa, gaz ori electricitate, subterane sau aeriene, dar numai în cazul în care trecerea prin alta parte ar fi imposibila, periculoasa ori foarte costisitoare.
De cealalta parte, primaria Dumesti a afirmat ca proiectarea lucrarilor fusese facuta înca din 2007, iar lucrarile propriu-zise începusera în 2010, cu un an înainte ca Bogdan G. sa-si fi dobândit terenul. Portiunea pe care Bogdan G. reclama ca fusese ocupata abuziv de primarie era de fapt un drum ce apartinea domeniului public al comunei. Drumul nu era înscris în cartea funciara, ceea ce îi permisese lui Bogdan G. sa-si intabuleze dreptul de proprietate si pe o portiune din acest drum. Din punctul de vedere al primariei, reclamantul era cel care nu respecta aliniamentul fata de strada, iar terenul sau iesea în drumul public. Tevile ar fi fost instalate exclusiv sub drumul public.
Pentru solutionarea cauzei, a fost necesara efectuarea unei expertize care sa stabileasca limita dintre domeniul public al comunei si terenul cetateanului. Expertiza a aratat ca între cele doua nu exista o suprapunere. Conducta de canalizare nu fusese instalata însa pe drumul public, ci trecea pe o lungime de 33 metri prin terenul lui Bogdan G. Pe acelasi teren fusese construit si un camin de vizitare. Expertul a propus doua variante prin care proprietatea putea fi ocolita. Se putea construi o varianta de by-pass, la un cost de 90.900 lei, sau pur si simplu puteau fi mutate pe mijlocul drumului conductele deja instalate, ceea ce ar fi costat aproximativ 30.000 lei. Bogdan G. nu putea fi obligat sa accepte conductele pe terenul sau. Oricum, fiind vorba de utilitati noi, cladirile, curtile si gradinile erau exceptate de la dreptul de trecere invocat de autoritatea publica. Primaria Dumesti a fost obligata sa-si mute conductele.
Daunele nu s-au aprobat
În privinta daunelor interese cerute de Bogdan G., magistratii Judecatoriei au fost mai rezervati, întrucât legea nu prevede criterii clare de stabilire a daunelor morale. „Nu se poate crea un curs de schimb «lacrimi/lei», deoarece nu exista posibilitatea obiectiva de a cuantifica în sume de bani/de a stabili un «pret» pentru suferinta de ordin psihic sau fizic, acestea fiind trairi umane necuantificabile pecuniar”, au spus judecatorii. Acestia au respins cererea de acordare a unor daune de 10.000 lei, obligând primaria doar la plata onorariului pentru expertiza si a cheltuielilor de judecata.
Sentinta a fost contestata de Bogdan G., care a insistat pe acordarea daunelor morale solicitate. Nici magistratii Tribunalului nu au fost însa de acord cu acestea. Ei au apreciat ca primaria Dumesti nu manifestase o lipsa de respect fata de Bogdan G. si nici nu-i nesocotise vreun drept. Îi raspunsese lui Bogdan G. la plângeri si îl invitase la discutii. Chiar daca aceste discutii nu se soldasera cu rezultate pozitive, ele dovedeau buna-credinta a primariei. Apelul lui Bogdan G. a fost respins. Dosarul a ajuns acum pe masa magistratilor Curtii de Apel, în faza de recurs.