![Halep poate reveni pe teren. Suspendarea fostului lider WTA a fost redusă la nouă luni Halep poate reveni pe teren. Suspendarea fostului lider WTA a fost redusă la nouă luni]()
Simona Halep va putea reveni în competitii, suspendarea sa fiind redusa de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la patru ani la noua luni. De asemenea, proba de sânge a fost anulata.
Decizia TAS este una definitiva. Informatia a fost confirmata pentru Euronews România si de avocatul sportivei, Bogdan Stoica.
Ce spune hotarârea TAS?
“TAS admite apelul depus de Simona Halep si reduce perioada de ineligibilitate a acesteia de la patru ani la noua luni. Comisia TAS a stabilit în unanimitate ca perioada de ineligibilitate de patru ani impusa de ITF Independent Tribunal trebuie redusa la o perioada de ineligibilitate de noua (9) luni începând cu 7 octombrie 2022, perioada care a expirat la 6 iulie 2023. Întrucât aceasta perioada a expirat înainte ca procedurile de apel sa fie chiar depuse la TAS, Comisia TAS a considerat ca este oportun sa emita dispozitivul hotarârii arbitrale Hotarâre arbitrala cât mai curând posibil, împreuna cu un comunicat de presa cuprinzator. De asemenea, Comisia TAS a dispus descalificarea tuturor rezultatelor competitive obtinute de dna Halep din 29 august 2022 (data prelevarii probei sale pozitive) pâna la 7 octombrie 2022, inclusiv pierderea oricaror medalii, titluri, puncte de clasament si premii în bani. Prin urmare, se respinge apelul declarat de ITIA si apelul depus de Simona Halep este admis în parte (cererea sa de antedatare a începerii suspendarii la 29 august 2022 este respinsa)”, a precizat TAS într-un comunicat postatt pe site-ul oficial.
Procedurile de apel în fata TAS au vizat doua acuzatii distincte, a precizat tribunalul;
“1. o acuzatie care a aparut ca urmare a faptului ca o substanta interzisa (Roxadustat) a fost detectata într-un esantion de urina recoltat de la Simona Halep la 29 august 2022 în timpul US Open; si
2. o acuzatie potrivit careia pasaportul biologic al sportivului (ABP) al doamnei Halep, în special o proba de sânge administrata de catre doamna Halep la 22 septembrie 2022, a stabilit utilizarea unei substante interzise si/sau a unei metode interzise”.
TAS mentioneaza si constatarile ITIA si detalii legate de procedura de arbitraj.
“În decizia sa din 22 septembrie 2023, Tribunalul independent al Federatiei Internationale de Tenis (ITF) a constatat urmatoarele: doamna Halep vinovata de ambele încalcari ale regulilor antidoping (ADRV) si a impus o perioada de ineligibilitate de patru ani pentru ea.
În apelul depus de Simona Halep la TAS împotriva deciziei în prima instanta, Halep a solicitat ca sanctiunea sa fie redusa si sa nu fie mai mare decât perioada de suspendare provizorie deja executata. ITIA a solicitat ca TAS sa sanctioneze ADRV-urile doamnei Halep împreuna ca pe o singura încalcare, pe baza încalcarii care a atras cea mai severa sanctiune, si impunerea unei perioade de ineligibilitate între patru si sase ani.
Procedura de arbitraj de apel a TAS a implicat procese intensive premergatoare audierii si o audiere de trei zile care a avut loc în perioada 7-9 februarie 2024 la Lausanne, Elvetia. Comisia de arbitraj a TAS a ascultat numeroase opinii de laici si experti martori, dintre care majoritatea au fost prezenti în persoana la audiere”.
Acuzatia legata de Roxadustat
În ceea ce priveste acuzatie legata de Roxadustat, TAS a subliniat ca este responsabilitatea personala a fiecarui jucator sa se asigure ca nicio substanta interzisa nu patrunde în corpul sau, iar jucatorii sunt responsabili pentru orice substanta interzisa gasita în probele lor.
“În acest caz, s-a constatat ca o substanta interzisa (si anume Roxadustat) era prezenta într-o proba recoltata de la doamnei Halep la 29 august 2022 în timpul US Open. Dna Halep nu a contestat raspunderea, în sensul ca a acceptat acest lucru. Cu toate acestea, ea a contestat caracterul intentionat al încalcarii si a sustinut ca testul pozitiv a fost rezultatul unei contaminari”.
TAS a ajuns la concluzia ca Halep nu a avut o responsabilitate semnificativa, vina sau neglijenta semnificativa.
“Dupa ce a analizat cu atentie toate dovezile prezentate, Comisia TAS a stabilit ca dna Halep a stabilit, în urma balantei probabilitatilor, ca Roxadustat a ajuns în corpul ei prin consumul unui supliment contaminat pe care l-a folosit în zilele premergatoare datei de 29 august 2022 si ca Roxadustat, asa cum a fost detectat în esantionul ei, provenea din acel produs contaminat. Prin urmare, grupul TAS a stabilit ca doamna Halep a stabilit, de asemenea, în baza balantei probabilitatilor, ca încalcarile sale ale regulilor antidoping nu au fost intentionate.
Cu toate ca juriul TAS a constatat ca doamna Halep a avut un anumit nivel de vina sau de neglijenta pentru încalcarile sale, deoarece ea nu a dat dovada de suficienta atentie atunci când a folosit suplimentul Keto MCT, a concluzionat ca nu a avut nicio responsabilitate semnificativa, vina sau neglijenta semnificativa”, se arata în comunicatul TAS.
Acuzatia privind pasaportul biologic al sportivului (ABP)
TAS a respins acuzatia privind pasaportul biologic.
“În ceea ce priveste acuzatia referitoare la ABP-ul doamnei Halep, ITIA a avut sarcina de a stabili (conform standardului de satisfactie confortabila) ca dna Halep a utilizat o substanta interzisa si/sau o metoda interzisa. În primul rând s-a bazat pe o proba de sânge administrata de dna Halep la 22 septembrie 2022, ale carei rezultate au demonstrat încalcarea regulilor antidoping în temeiul articolului 2.2 din TADP.
Contrar rationamentului tribunalului de prima instanta, Comisia TAS a stabilit ca era oportun în circumstante sa se ia în considerare rezultatele unei probe de sânge private administrate de dna Halep la 9 septembrie 2022 în contextul unei interventii chirurgicale care a avut loc la scurt timp dupa aceea. Aceste rezultate, precum si declaratiile publice ale doamnei Halep potrivit carora ea nu intentiona sa concureze pentru restul anului calendaristic 2022, au avut un impact asupra plauzibilitatii probei de dopaj scenariilor pe care s-a bazat Tribunalul independent al ITF.
Având în vedere probele în ansamblu, Comisia TAS nu a fost convinsa în mod satisfacator ca a avut loc o încalcare a regulilor antidoping în temeiul articolului 2.2. din TADP. Prin urmare, a respins aceasta acuzatie”.
Comisia TAS a pronuntat urmatoarea decizie:
1. Recursul formulat de Simona Halep la 28 septembrie 2023 împotriva deciziei pronuntate la 22 septembrie 2023 de catre Tribunalul independent al ITF este admisibil si se admite în parte.
2. Recursul depus de Agentia Internationala de Integritate în Tenis (ITIA) la 14 decembrie 2023 împotriva deciziei
decizia pronuntata la 22 septembrie 2023 de catre Tribunalul independent al ITF este admisibil si se respinge.
3. Decizia pronuntata la 22 septembrie 2023 de catre Tribunalul independent al ITF se anuleaza.
4. Se constata ca Simona Halep a comis încalcari ale regulilor antidoping în temeiul articolelor 2.1 (prezenta) si 2.2 (utilizare) din Programul antidoping în tenis 2022 ca urmare a prezentei unei substante interzise (Roxadustat) în proba sa de urina recoltata în timpul competitiei la 29 august 2022.
5. Simona Halep este sanctionata cu o perioada de suspendare de noua (9) luni, începând cu data de 7 octombrie 2022.
6. Simona Halep primeste credit pentru suspendarea provizorie ispasita din 7 octombrie 2022.
7. Toate rezultatele obtinute de Simona Halep în competitiile care au avut loc în perioada 29 august 2022 pâna la 7 octombrie 2022 sunt anulate, cu toate consecintele care decurg de aici, inclusiv pierderea oricaror medalii, titluri, punctele din clasament si premiile în bani.
8. Sentinta se pronunta fara cheltuieli de judecata, cu exceptia cheltuielilor de judecata în valoare de 1.000 CHF (o mie franci elvetieni) platite de fiecare dintre Simona Halep în ceea ce priveste apelul sau si de International Tennis Integrity Agency (ITIA) în ceea ce priveste apelul sau, care sunt retinute de TAS.
9. Agentia Internationala de Integritate în Tenis (ITIA) este obligata sa îi plateasca Simonei Halep suma de 20.000 CHF (douazeci de mii de franci elvetieni) cu titlu de contributie la cheltuielile de judecata si alte cheltuieli ale acesteia suportate în legatura cu aceasta procedura de arbitraj.
Sentinta motivata va fi comunicata partilor în timp util. Aceasta va fi publicata de CAS, cu exceptia cazului în care partile solicita confidentialitate.
În 2022, la 21 octombrie, sportiva din Constanta anunta ca a fost depistata pozitiv cu roxadustat, dupa un meci din primul tur la US Open.
În 12 septembrie 2023, Agentia Internationala de Integritate a Tenisului (ITIA) a anuntat ca un tribunal independent a suspendat-o pentru o perioada de patru ani, ca urmare a unor încalcari ale Programului Anti-Doping în Tenis (TADP).
Halep a fost suspendata provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului numar unu mondial este valabila de la 7 octombrie 2022 pâna la 6 octombrie 2026.
Agentia Internationala pentru Integritate în Tenis (ITIA) a publicat decizia integrala a tribunalului independent Sport Resolutions în cazul Simona Halep, documentul fiind redactat acolo unde a fost necesar pentru a proteja informatiile personale de sanatate.
Între altele, se mentioneaza ca fizioterapeuta Candice Gothier este cea care i-a dat sportivei suplimentul contaminat. Halep s-a consultat si cu antrenorul ei, Patrick Mouratoglou, care a spus ca suplimentul poate fi folosite în siguranta, deoarece pe eticheta nu figurau substante interzise si nu parea a fi riscant.
Simona Halep a depus apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv în data de 24 octombrie, iar audierile au avut loc în februarie 2024.
În 15 decembrie, într-un interviu pentru Euronews, Simona a recunoscut ca a avut un soc când a fost testata pozitiv si a reiterat faptul ca este nevinovata. Tot atunci, ea a anuntat ca nu mai colaboreaza cu Academia Mouratoglou.
Ce spune avocatul lui Halep despre decizia TAS
Bogdan Stoica, avocatul Simonei Halep, a declarat, marti, la Digisport, ca jucatoarea din Constanta a avut o reactia de fericire absoluta, atunci când a aflat de decizia TAS de a-i reduce suspendarea.
“Simona Halep a avut o reactie de fericire absoluta. Este o sportiva extraordinara, o cunosc de multi ani, a ajuns într-o regretabilpa eroare si aliniere nefericita a astrelor, într-o situatia nefericita. Am crezut de la început ca o putem ajuta. O cunosc, este un om extraordinar si eram convins ca nu putea face asa ceva. Dupa primele teste de par facute în octombrie, am avut si certitudinea clara, pentru ca acestea sunt foarte clare. Daca ar fi luat o singura pastila, nivelul din aceste teste ar fi fost de 10.000 de ori mai mare. S-a luptat un an si jumatate cu întregul sistem antidoping“, a afirmat avocatul la Digisport.
“Rezultatele Simonei din perioada 29 august 2022 si 7 octombrie 2022 ramân retrase. Acuzatia din pasaport a ridicat multe suspiciuni în presa, în conditiile în care nivelul de întelegere tehnica este greu de patruns. A respins în totalitate acuzatiile de la ITIA. La Roxadustat, TAS a constatat ca si primul tribunal ca Simona a fost doar victima unui caz de contaminare. A stabilit gradul ei de vinovatie, adica nu a lut voit o susbtanta interzisa. Si a stabilit ca exista un nivel minin de neglijenta. tribunalul a considerat ca e vorba de un caz simplu, de contaminare“, a spus Stoica.
Halep are acum zero puncte WTA si practic daca nu primeste un wild card va trebui sa joace peste tot în calificari, a mai spus Stoica.